„Klubrádió
Reggeli gyors

Nem csak a fenyegetőző polgármestereken múlik a Fidesz győzelme

28/06/2019 12:01

| Szerző: Klubrádió

Bár egyértelmű, hogy sok településen a kormánypárti polgármesterek kemény nyomást gyakoroltak a közmunkásokra a Fidesz érdekében, nem biztos, hogy csak ezzel megmagyarázhatók a legszegényebbek szavazatai – véli Kiss Ambrus, a Policy Agenda vezető elemzője. Szerinte az anyagilag kiszolgáltatott közmunkások úgy érzik, számukra majdnem mindegy, ki alkotja egy választás után a fővárosi politikai elitet. Jobban kellene ellenőrizni, hogyan osztja ki a helyi hatalom a közmunkát, és több jogi védelmet kellene adni a legkiszolgáltatottabbaknak.

2019. június 28. Reggeli gyors-részlet/Interjú Kiss Ambrus elemzővel
06:39
00:00

Ahogy a tavalyi országgyűlési választások előtt Erzsébet-utalvánnyal lepte meg az Orbán-kormány a nyugdíjasokat, úgy az idei önkormányzati választások előtt a közmunkások kapnak pluszpénzt, a jelenlegi közmunkásbér 90 százalékával megegyező összegű juttatásról, azaz bruttó 73 ezer forintot szóló kormányhatározati javaslatot Pintér Sándor belügyminiszter és Trócsányi László igazságügyi tárcavezető terjeszti a kabinet elé – értesült a HVG.

A lap szerint a több mint 100 ezer közmunkásnak járó, 13. havi fizetéssel felérő juttatás 9 milliárd forintba kerülne az államnak, hivatalosan pedig azzal indokolnák, hogy a közmunkások álláskeresését akarják támogatni.

Ezzel együtt, mivel egy ilyen döntés nagyon közel lenne a választásokhoz, nehéz lenne szabadulni a gondolattól, hogy a kormány intézkedése egyszerű szavazatvásárlás – mondta Kiss Ambrus, a Policy Agenda vezető elemzője. A szakértő azonban hangsúlyozta, a juttatásról szóló lapinformációt a kormány részéről eddig nem erősítették meg, vonatkozó új jogszabály nincs, tehát egyelőre csak találgatni lehet az ügyben.

Tűzifaosztás Dányban
 
 MTI Fotó: Kovács Tamás
 


Legveszélyesebb, legkártékonyabb

Kiss Ambrus szerint az azonban egyértelmű, hogy minél „fertőzöttebb” egy település közmunkával, a Fidesz ott annál jobb választási eredményeket ért el a 2014-es és a 2018-as országgyűlési választásokon, sőt az idei európai parlamenti voksoláson is. Az szintén igazolt, hogy több településen a kormánypárti, polgármesterek nyomást gyakoroltak közmunkásokra, hogy a Fideszre szavazzanak. Az érintett önkormányzati vezetők jellemzően azzal próbáltak eredményt elérni, hogy közölték, csak az számíthat a jövőben is közmunkára, aki teljesíti a kérést.

Ezt a jelenséget mutatta be Isabel Mares, a Yale Egyetem politológusa áprilisban közzétett tanulmányában. Következtetése szerint a közmunkaprogram a magyar választási rendszer legveszélyesebb és legkártékonyabb eleme, mert általa a kormányzó erő szavazatvásárlással megnyerheti magának a szegény falvakat. Kutatásai szerint, a választói klientúraépítés, amelynek legmarkánsabb módja a kiszolgáltatott közmunkások zsarolása, megfélemlítése – 16-18 százaléknyi plusz szavazatot is hozhat a kormányerőknek.

Összetettebb

Kiss Ambrus szerint bár a közmunka elterjedtsége és választási eredmények alakulása közti összefüggés egyértelműnek látszik az érintett településeken, nem biztos, hogy ezeken a helyeken csak emiatt támogatják sokan a kormányoldalt. Egy felmérésből nem tudhatjuk biztosan, hogy a Fidesz választási sikerei mögött csak a közmunkásokra gyakorolt nyomás húzódik-e meg. Mint mondta, ő azt gyanítja, a kérdés sokkal összetettebb, minthogy azt állítsuk, csak a polgármesterek fellépésén múlt, hányan szavaztak a Fideszre.

Az elemző hangsúlyozta, a szegény, anyagilag kiszolgáltatott közmunkások úgy érzik, számukra majdnem mindegy, ki alkotja egy választás után a fővárosi politikai elitet, mert az életüket az nem igazán befolyásolja. Nekik az a fontos, hogy megmaradjon az a minimális, havi alig több mint 50 ezer forintot, de így is valamiféle biztonságot jelentő munkalehetőségük, ami sok esetben lét, nem lét kérdése.

A közmunkások kiszolgáltatottságának nem önmagában az az oka, hogy az önkormányzat dönthet a közmunkások felvételéről, ennek ugyanis érthető indoka, hogy helyben látni, mely családok szorulnak rá a munkához kötött szociális támogatásra. A baj az, hogy elégtelen az ellenőrző mechanizmus, és a közmunkásoknak alig van jogi védelme. Így a közmunkások, főleg a legkisebb településeken, valóban a helyi hatalom, azaz a polgármester alávetettjeiként élnek.

Reggeli gyors/Interjú Kiss Ambrus elemzővel
2019. június 28., péntek 08.15
riporter: Panxnotded Miklós