„Klubrádió
Esti gyors

Kevesebb jut közmunkára is

12/06/2019 19:02

| Szerző: Klubrádió

Elvon a kormány a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból 71 milliárd forintot. Az, hogy mire kell ez a pénz, még nem derült ki.

2019. június 12. Esti gyors - részlet 19.06.12. Kiss Ambrus
04:32
00:00

Általában munkaerőhiány van az országban, de helyi krízisek vannak, ha például bezárnak egy gyárat és százak, vagy ezrek kerülnek hirtelen utcára. Az ilyen helyzetek kezelésére is szolgálna a Nemzeti Foglalkoztatási Alap. A jövő évi költségvetés szerint ebből az alapból von el a kormány 71 milliárd forintot. Egyelőre rejtély, hogy mi lesz a pénzzel, mire szánják, illetve költik majd. Pedig lenne helye a munkaerőpiacon.

Az alapba több forrásból is kerül pénz. Az Európai Uniónak vannak olyan forrásai, amelyeket erre a célra szánnak. A magyar munkáltatók fizetnek szakképzési hozzájárulást, és a munkavállalók adójának egy része is ide kerül.

Az alapból fizetnek például álláskeresési segélyt, és a közfoglalkoztatást is innen finanszírozzák. Ez utóbbira ment az alap pénzének 46 százaléka. Kiss Ambrus, a Policy Agenda vezető elemzője elmondta, hogy a segélyezés sem működik tökéletesen és a közmunka sem szerencsés dolog. Egyrészt alacsony az ott szerezhető jövedelem, másrészt aki egyszer belekerül a közmunka rendszerébe, nagy valószínűséggel ott is marad. Amire kellene, arra keveset költ a kormány. Most pedig még ebből a pénzből is elvonnak.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Marjai János.

Esti gyors
2019.06.12. 18:00
Riporter: Lampé Ágnes