„Klubrádió
Reggeli gyors

Kevesebben vannak közmunkán

4/06/2019 14:01

| Szerző: Klubrádió

Az elsődleges munkaerőpiacon keletkező hiányt nem lehet szakképzetlen, röghöz kötött közmunkásokkal megszüntetni.

2019. június 04. Reggeli gyors - részlet 19.06.04. Vécsi István
05:37
00:00

Tulajdonképpen jó hír, hogy csökkent a közfoglalkoztatottak száma, hat éve nem volt ilyen alacsony. Márciusban, amikor is vége egy éves ciklusnak, mintegy 103 ezer dolgozott ilyen módon. A Közmunkás Szakszervezet elnöke is örült az adatnak, de azonnal árnyalta is a képet. A számokból az is kiolvasható, hogy egyre többen dolgoznak külföldön, elsősorban a Dunántúlról el is tudnak menni a munkáért, ami a hazai vállalkozóknak komoly gondot okoz, elsősorban az építőiparban. Nem is volna ez nagy baj, ha az elsődleges munkaerő-piaci hiányt közmunkásokkal lehetne megoldani. Ez azonban nem egészen így van.

A közmunkát végzők nagy része szakképzetlen. A munkaadók inkább fogadnak vendégmunkás mesterembereket Ukrajnából, vagy Szerbiából. A szakszervezet ezért is szorgalmazza az oktatást, képzést, mert anélkül az itthon közmunkában ragadt emberek nem tudnak előbbre jutni.

Különösen kritikus a helyzet Északkelet-Magyarországon, ahol rengetegen élnek mélyszegénységben és még a közlekedés is katasztrofális, tehát jószerével ki sem lehet mozdulni a lakóhelyről. Ilyen körülmények között munkát keresni és találni szinte teljesen lehetetlen. Vécsi István azt tapasztalja, hogy sok embernek esélye sincs kitörni a reménytelen helyzetből, és velük a kormány sem foglalkozik.

Az interjút a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Marjai János.

Reggeli Gyors
2019.06.04. 06:00
Műsorvezető: Dési János