„Klubrádió
Reggeli gyors

Közmédia, közmunka: tarolt a Fidesz a legszegényebbeknél

29/05/2019 13:17

| Szerző: Klubrádió

A tavalyinál is nagyobbat nyert a Fidesz az európai parlamenti választáson a legszegényebb településeken: átlagosan 94 százalékot ért el.

2019. május 29. Reggeli gyors / részlet, Fabók Bálint, G7 (19.05.28.)
04:00
00:00
A G7.hu újságírójával, Fabók Bálinttal (aki cikket írt a témáról) beszélgettünk arról, hogy milyen eredményt ért el a kormánypárt az ország legszegényebb településein, és mi lehetett ennek az oka.

Fabók Bálint közölte: a legszegényebb falvakban tavaly, az országgyűlésin 83, idén, az EP-választáson majdnem 94 százalékot ért el a Fidesz, még azt a rendkívül magas adatot is felül tudta múlni. Hozzátette: a nagyobbik kormánypárt három helyen ért el 100 százalékot, és mindhárom ott van az ország tíz legszegényebb települése között.

Az újságíró szerint két ok sodorhatja a Fidesz felé ezeket az embereket: hogy nincs más tájékozódási lehetőség, mint a közmédia, és a közmunka, amely több segélyt jelent, mint korábban.

Fabók Bálint cikkében a KSH adatai alapján nézte meg, hogy az egy állandó lakosra jutó személyi jövedelemadó-alap alapján melyek a legszegényebb települések Magyarországon. Közülük hat Borsodban, a szlovák határ közelében van, három Baranyában, egy pedig Somogyban, éppen a legszegényebb, Pálmajor. A tíz legszegényebb településen a részvétel egy százalékkal maradt el az országos átlagtól, így kapott csaknem 94 százalékot a Fidesz. A szerző csak azokat a településeket vette figyelembe, ahol legalább kétszáz ember él.

A 444.hu is készített egy videót a témában, amelyet ide kattintva nézhetnek meg.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg!

Reggeli gyors
2019. május 28., szerda 7.40
Műsorvezető: Pikó András