„Klubrádió
Európa választ!

Megmondták az időseknek, a Fideszre kell szavazniuk

26/05/2019 20:01

| Szerző: Klubrádió

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) több bejelentést is kapott a választás napján, például Szerencsen egy idősek otthonában úgy adták oda a bentlakóknak a szavazólapot, hogy megmondták nekik: a Fidesz-KDNP-re szavazzanak.

2019. május 26. Esti gyors / részlet, Szabó Attila, TASZ (19.05.26.)
09:04
00:00
Szabó Attila, a TASZ választási jogi programjának koordinátora elmondta: állásfoglalásuk átment egy ügyben, a Nemzeti Választási Iroda is azt a véleményt alakította ki, hogy az országgyűlési képviselők - köztük a függetlenek is - ott lehetnek a szavazatszámláláskor.

Nyolc-tíz megkeresést is kaptak arról, hogy valaki elment szavazni Németországban, Belgiumban, és nem volt benne a külképviseleti névjegyzékben, noha átjelentkezett és megkapta az értesítőt. Szerinte ennek az lehetett az oka, hogy az adott országban automatikusan névjegyzékbe veszik az ott lévő külföldieket is, ezért az ő illetékeseik értesíthették erről a magyarokat, akiket viszont az NVI a megkérdezésük nélkül kihúzott a magyar névjegyzékből.

Szabó Attila ismertette azt is: Szerencsen úgy adták oda egy idősek otthonában a bentlakóknak a szavazólapot, hogy meg volt mondva, a 4. listára, a Fidesz-KDNP-re kell szavazniuk. Ebben az ügyben feljelentést tesznek, ha olyan információkat kapnak attól, aki értesítette őket (az egyik lakó gyermekétől) - közölte.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Európa választ!
2019. május 26., 19.45
Műsorvezető: Bálint Judit és Rózsa Péter