„Klubrádió
Esti gyors

„A kormány adta a példát az antiszemita plakátolóknak”

25/11/2019 22:51

| Szerző: Klubrádió

Világos, hogy mi inspirálta a Budapesten feltűnt antiszemita plakátok készítőir, akik az Index két újságíróját Dávid-csillagos izraeli zászló előtt ábrázolták. Csak ők, a kormánypropagandistákkal ellentétben már nem hunyták le szemérmesen a szemüket, és próbálták eltolni maguktól az antiszemitizmus vádját – erről beszélt Gábor György, a Zsidó egyetem tanára.

2019. november 25. Esti gyors-részlet/Interjú Gábor Györggyel (19.11.25.)
07:40
00:00

Teljesen egyértelmű, hogy a Soros elleni plakátok adták a példát azoknak, akik az Index két újságíróját izraeli zászló előtt ábrázoló antiszemita posztereket ragasztottak Budapest több pontján – mondta Gábor György vallásfilozófus, a Zsidó Egyetem professzora.

A Soros Györgyöt vádoló kormányzati plakátkampány 2017-ben indult, majd 2019-ben, az európai parlamenti választások előtt folytatódott, akkor már Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének portréjával kiegészített propagandaképekkel.

 

Gábor György szerint a kormány hiába mondta, szemét szemérmesen lehunyva, hogy ezeknek a plakátoknak nincs semmilyen antiszemita éle, mert volt. A kampánynak az egykori náci lap, a Der Stürmer grafikusainak munkáit idéző ikonográfiájában jó lehetett megjeleníteni a legócskább tradicionális sztereotípiákat a pénzspekulánsról, a háttérhatalomról, az idegenszívűről, a nemzetközi összeesküvőről, amely egy bizonyos kör számára egyet jelent a zsidóval.

A mostani, újságírókat ábrázoló plakátok készítői pedig már nem hunyták le a szemüket szemérmesen, nem beszéltek félre, hanem őszintén, nyíltan felvállalták antiszemitizmusukat. Szintén a legócskább sztereotípiákkal operálva, egyértelművé teszik, hogy a zsidó szerintük a magyarok közé ékelődött idegen test – mondta Gábor György.

Az Index két újságíróját, Miklósi Gábort és Dezső Andrást izraeli zászló előtt ábrázoló plakáton a Mi is a határon túlról jöttünk szöveg szerepel, alatta az Index logója mellett a Konstans rinyálás, látens magyarellenesség, hazaárulás feliratok olvashatók.

 
Fotó: Panyi Szabolcs
 

Miklósi Gábort egy hete folyamatosan támadja a kormánymédia és a Mi Hazánk (amely egyébként Budaházy György szélsőjobboldali aktivista szerint a Fidesz forgatókönyve alapján működik). Miklósi cikket írt a Puskás Aréna avatójáról, ebben közölte, hogy nem állt fel az Ismerős Arcok nevű nemzetirock-zenekar Nélküled című számára, és ez óriási felháborodást váltott ki az említett szereplőkben. Dezső András karikatúraként egy rövid videót, coubot készített a Nélküledről, menekültek képét vágva a dal alá, ő emiatt kerülhetett a plakátra.

Gábor György szerint ez a plakátkampány halálpontosan beleillik abban a gyűlölettől fűtött bosszúhadjáratba, ami különösen a helyhatósági választásokat követően indult el. Példaként említette, hogy új lendületet vett a Horthy-korszak felemlegetése és a Fidesztől független sajtó elleni támadások. Tehát nem egyedi, kiragadott esetről van szó, hanem olyan cselekedetről, amely valaminek a részét képezi.

A Budapesten múlt héten feltűnt antiszemita plakátokról Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes is nyilatkozott a Klubrádiónak. A politikus azt mondta, „borzalmas, nincsenek rá szavak, hogy mennyire gusztustalan ez az egész dolog”. Ez ellen szerinte minden normális városvezetésnek azonnal és kőkeményen fel kell lépnie. Hétfőn már csak pár ilyen plakátot találtak a köztereken, azokat leszedték.

A plakátokat az izraeli nagykövetség is elítélte, azt írták, antiszemita és anti-izraeli szimbólumok és célzások vannak a poszteren. Semmilyen párbeszédben nincs helye a rasszizmusnak, a közösség elleni izgatásnak és a gyűlöletnek, ezért bíznak abban, hogy a felelős magyar hatóságok eltávolítják ezeket a plakátokat.

Hétfő délután az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége is elítélte a gyűlölködő, antiszemita támadást. A követség szerint hasonló visszataszító megnyilvánulásnak nincs helye a modern világban, és szintén arra kérik a hatóságokat, hogy tegyék meg a megfelelő lépéseket.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Esti gyors/Interjú Gábor Györggyel
2019. november 25., hétfő 18.40
riporter: Dési János