„Klubrádió
Megbeszéljük...

Heisler András óriásit csalódott Lázár Jánosban

19/11/2019 19:01

| Szerző: Klubrádió

Az egykori kancelláriaminiszter elment Horthy Miklós sírjához, akit hősnek nevezett. Ezt a Mazsihisz elnöke nem tudja mire vélni, mint ahogy azt sem, miért van ládákban egy megrendítő holokauszt-kiállítás anyaga.

2019. november 19. Megbeszéljük - részlet 19.11.19. Heisler András
09:24
00:00

A Miniszterelnökséget vezető egykori miniszter, Lázár János virágot vitt Horthy Miklós sírjára, amivel komoly megdöbbenést keltett. Amit mondott, azzal még nagyobbat. Ugyanis hős katonának, igaz magyar hazafinak nevezte a kormányzót, akire főhajtással kell emlékeznünk. A Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete tiltakozott, történelmi és politikai tekintetben tragikusnak, kegyeleti szempontból gyalázatosnak ítélve az eseményt. Félő, hogy a társadalomban újra felébred a tömeges antiszemitizmus rettenetes szörnye – emlékeztet az egyesület közleménye.

Heisler Andrást, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnökét Bolgár György kérdezte minderről Megbeszéljük című műsorunkban. Lázár János kancelláriaminiszterként igyekezett jó kapcsolatokat ápolni a zsidó szervezetekkel, hosszú éveken keresztül dolgoztak együtt. Az elnök úgy emlékszik vissza, hogy hatékony kooperáció volt közöttük, szép eredményeket értek el, s amikor küzdöttek egymás ellen, az is korrekt keretek között zajlott. Heisler András szerint Lázár János elfogadta a zsidóság értékeit, de ezt most megcáfolta. Az elnök számára ez óriási csalódás és nem tudja mire vélni a dolgot, bár szerinte hamarosan kiderül, mindez miért történt.

A másik, ugyancsak szomorú aktualitása a beszélgetésnek az volt, hogy 6 millió forintra büntették Gyekiczki Andrást. Az történt ugyanis, hogy Gyekiczkiék korábban egy holokauszt-kiállítást rendeztek Pápán, a romjaiban is gyönyörű zsinagógában. Az anyag unikális volt, nagyrészt a környéken gyűjtötték össze, és azért volt különleges, mert arcot adott a többnyire személytelen és arctalan áldozatoknak. Később Budapesten is bemutatták az anyagot, az eseménynek külföldön is híre ment. Pápa kormánypárti önkormányzata tehát úgy döntött, hogy állandó kiállítást rendezzenek be.

Gyekiczki Andrásék késtek az anyaggal, most ott tart az ügy, hogy a bíróság 6 millió forint kötbér fizetésére ítélte. Erre sokan felkapták a fejüket, gyűjtést indítottak. Heisler András elmondta, a Mazsihisz nem fog véleményt mondani egy bírósági ítéletről, de azt érdemes lenne megvizsgálni, hogy mérgesedett el ennyire a helyzet. A lényeg, hogy a kiállítást valahol meg kell szervezni, mert ha születik egy érték, az nem porosodhat raktárak mélyén, annak a társadalmat kell szolgálnia.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Kiss Dániel.

Megbeszéljük
2019.11.19. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György