„Klubrádió
Megbeszéljük...

„Lázár holokauszt-túlélőket köpött arcon”

18/11/2019 22:05

| Szerző: Klubrádió

Lázár János volt miniszter hős katonának, igaz hazafinak nevezte Horthy Miklós kormányzót, aki szerinte főhajtást érdemel. Ezzel Schiffer János, a Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete elnöke szerint arcon köpte tagjaikat, akik maguk is holokauszt-túlélők.

2019. november 18. Megbeszéljük / részlet, Schiffer János (19.11.18.)
11:30
00:00

Lázár János volt kancelláriaminiszter a hétvégén elment Kenderesre, és virágot helyezett el Horthy sírjánál, hős katonának és igaz hazafinak nevezte. Schiffer János szerint ez botrányos, nem a maga nevében, hanem a szervezetük nevében tiltakoztak, amelynek tagjai koncentrációs tábort, gettót, csillagos házat túlélt emberek. Ők jelentkeztek, hogy felemeljék a szavukat a fideszes politikus akciója ellen. Úgy érezték, hogy az ő arcukba (is) köpött Lázár János ezzel. Több százezer ember meggyilkolása a lehető legsúlyosabb bűn, aki ebben még csak jóváhagyólag is részt vesz, az bűnös.

Folyamatos a Horthy-korszak rehabilitációja Magyarországon, az oktatástól a kultúrán át a külsőségekig, hogy a legújabb Kossuth tér környéki emlékműre is felhívjuk a figyelmet. Ezért Schiffer János szerint szembesíteni kell a kormányt azzal, hogy mi történt '44 előtt, mikor a németek bejöttek. '41-ben Kamenyec-Podolszkijnál csaknem 25 ezer, főleg magyar embert mészároltak le, '42-ben a II. magyar hadsereg „kiment a hazát védeni 1500 kilométerre”, és velük küldték a munkaszolgálatosokat, akik több tízezren haltak meg. Ezek nem a németek kérései, hanem a magyar állam tettei voltak – hívta fel a figyelmet. A munkaszolgálatosokat siralmas felszerelésben a biztos halálba küldték (például elaknásított területekre hajtották be őket), tudatos legyilkolásuk volt a cél.

Természetesen Horthy Miklós bűne a rengeteg katona is, aki a Szovjetunió elleni támadásban meghalt, nem kellett volna részt venni benne – tette hozzá. A vidéki zsidóságot, több százezer embert nyolc hét alatt deportálták, akik vitték őket, azok magyar csendőrök voltak, és ennek is részese volt Horthy, ez alól se lehet felmenteni Schiffer János szerint. 1920-tól államilag gerjesztették az antiszemitizmust, és ez még 1945 után se múlt el. Hiányolta a szembenézést is a bűnökkel.

Az a kérdés, hogy a Fidesz hivatalos politikája reagál-e Lázár János szavaira. Egy volt miniszter ilyen lépése sokkal súlyosabb, mint amikor „zavaros fejű emberek” (a Fidesszel jó kapcsolatot ápoló Mi hazánk nevű szervezet tagjai – a szerk.) lovon érkeznek Budapestre vagy esküket tartanak, mert ők nem a hivatalos álláspontot képviselik. Lázár azonban azzá tette a kormánypárt embereként.

Schiffer János várja a reagálást akár az egyházak részéről is, akár a kormánytól. Azért nagyon veszélyes ez, mert összefügg a menekültügyről alkotott kormányzati propagandával, amellyel idegengyűlöletet gerjesztenek. Egy ideig lehet feszíteni a húrt, aztán elpattan, és valahol nekimennek valakiknek, zsidóknak, cigányoknak, menekülteknek – mondta.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook

Megbeszéljük
2019.11.18., hétfő 16:45
Műsorvezető: Bolgár György