„Klubrádió
Megbeszéljük...

Kuncze: Óvatosan Orbán „békülékeny” hangnemével!

10/01/2020 18:29

| Szerző: Klubrádió

Kuncze Gábor volt belügyminiszter, az SZDSZ volt elnöke szerint Orbán Viktor kirúgta az európai bíróságot, megfeddte a magyar bíróságokat a roma kártérítési perek miatt, miközben a sajtó arról ír, hogy a miniszterelnök békülékeny hangot ütött meg. Az általa állandóan támadott EU pedig segíti abban, hogy szépeket mondhasson magáról.

2020. január 10. Megbeszéljük-részlet/Interjú, Kuncze Gábor (20.01.10.)
14:06
00:00

Kuncze Gábor szerint Orbán csütörtöki sajtótájékoztatóján a többség alákérdezett, aki meg nem, az is nagyon szoft módon tette fel kérdéseit, és amikor a miniszterelnök mellébeszélt, nem volt lehetőségük visszakérdezni.

Azt mondta: a miniszterelnök az adatokat saját szempontjai szerint csoportosította, és az Eurostatra hivatkozott. Csakhogy az Eurostat azt is kimutatja, hogy vásárlóerő-paritáson óriási visszaesés volt Magyarországon 2010 óta, akkor az átalakuló országok közül negyedikek voltunk, most utolsó előttiek vagyunk, csak Bulgária van mögöttünk. Ez jelent valamit arra nézve, hogy az elmúlt tíz év lehetőségeivel hogy sáfárkodott a kormány. Azt is mondja a miniszterelnök, hogy mennyit nőnek a bérek, ami alapvetően igaz, azonban a hatékonyság jóval azalatt növekszik, ezt viszont elfedi az Európai Unióból érkező támogatás. Ha utóbbit kivonjuk, akkor Kuncze Gábor szerint csak 2 százalék körüli a gazdasági növekedés. Tehát az általa állandóan támadott EU segíti hozzá Orbánt, hogy szépeket mondhasson magáról.

Kuncze Gábor azon ironizált, hogy a miniszterelnök megmondta, a KESMA-hoz a világon semmi köze, márpedig évekkel ezelőtt azt mondta, ő soha nem hazudott. Tehát azért is mondhatja, hogy kiegyensúlyozott sajtóviszonyok vannak, hiszen neki nincs sajtója, és úgy döntött, hogy akkor másnak se legyen, és tett is érte.

A volt belügyminiszter szerint Orbán Viktor most úgy döntött, hogy átállítja a váltót és máshogy kommunikál – nem máshogy viselkedik. Felidézte, amikor 1992-ben egy csütörtökön a fideszesek hazamentek a Parlamentből hosszú hajjal, szakállasan, farmerben, majd hétfőn bejöttek szakáll nélkül, rövid hajjal, öltönyben, és onnantól „elkezdtek konzervatívok lenni”. Kuncze megnézné, mi lesz az ötvenmilliárdos járóbeteg-ellátási fejlesztéssel, ha a miniszterelnök most bejelentette, hogy kimeszelik a kórtermeket. Mi lesz akkor a CT-vel, MR-rel? – tette fel a kérdést.

Felhívta a figyelmet arra, ahogy Orbán Viktor „kirúgta” az Emberi Jogok Európai Bíróságát a rossz börtönkörülmények miatti kártérítések miatt és ahogy megfeddte a magyar bíróságokat a gyöngyöspatai szegregációs ügyben hozott döntésért. Az Európai Néppártról is úgy beszélt, hogy leül tárgyalni a vezetőikkel, és ha úgy látja, hogy továbbra is rossz úton járnak, akkor létre kell hozni egy valódi konzervatív tömörülést, tehát ő akarja megszabni az irányokat. Kuncze Gábor úgy véli, vigyázni kell a „megszelídült” kommunikációval. Azt mondta, akkor hiszi ezt el, ha utólag a tények igazolják.

Azt is jelezte: az egészségügy legnagyobb problémája a rendszer maga, nem a kórtermek kifestése. Béremeléssel talán itt lehet tartani néhány embert, de az alapvető helyzetet ez se oldja meg. Az oktatásban szörnyű következményekkel jár a fiatalok egy részének a 16 évre csökkentett tankötelezettség, az egyentankönyvek csökkentik a színvonalat, az egyetemekkel kapcsolatos ügyeknek pedig beláthatatlan következményei lesznek szerinte. Kitért arra is, hogy hamarosan szakadék lesz a régebben nyugdíjasok és azok között, akik mostanában mennek nyugdíjba, és ezt is kezelni kellene valahogy. Tehát Kuncze Gábor szerint a Orbán-kormányok egyetlen nagy rendszerhez se mertek hozzányúlni, mert minden változtatási szándékot annak idején megtorpedóztak – emlékezzünk a vizitdíj és a tandíj ügyére – a rövid távú politikai előnyök miatt. Hiába nagyjából változatlanok az elosztási rendszerek a rendszerváltás óta, a miniszterelnök erről egy szót se szólt.

A beszélgetést a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2020. január 10., péntek 16:00
Műsorvezető: Bolgár György