„Klubrádió
Reggeli gyors

Jogtörténeti ítélet – Kártérítés jár a szegregáció miatt

19/09/2019 16:57

| Szerző: Klubrádió

Roma gyerekek kapnak kártérítést azért, mert a gyöngyöspatai iskolában elkülönítették őket a többiektől. A bíróság döntése történelminek tekinthető.

2019. szeptember 19. Reggeli gyors - részlet 19.09.19. Ónody-Molnár Dóra
06:54
00:00

A magyar jogrend és számos nemzetközi egyezmény is tiltja az iskolai szegregációt, vagyis azt, hogy a roma gyermekeket elkülönítsék a többiektől. A helyzet mégis az, hogy mintegy 500 ilyen iskola van, körülbelül 50 ezer gyermek jár olyan intézménybe, ahol ahol a többség roma.

Gyöngyöspatán különösen kirívó volt a helyzet, ezért az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány pert indított arra hivatkozva, hogy az iskola fenntartója, vagyis az önkormányzat súlyosan megsértette a cigány gyermekek személyiségi jogait. A bíróság 62 esetben folytatott le bizonyítási eljárást, összesen 89 millió forint jogos kárigényt állapított meg.

Az ügyet követő Ónody-Molnár Dóra, a 168 óra munkatársa emlékeztetett arra, hogy a rendszerváltás óta nem született ilyen volumenű bírósági ítélet. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a szegregáció „magától” is működik, a szülők egyszerűen elviszik a gyermekeiket azokból az iskolákból, ahol sok a cigány, tekintve, hogy szabad iskolaválasztás van. Ez főleg a középosztálybeli, gazdagabb szülőkre jellemző. Az államnak azonban számtalan eszköz lenne a kezében az elkülönítés visszaszorítására. Volna arra pénz, hogy egy hátrányos helyzetű településen olyan oktatási intézményt működtessen, amelyben nem alázzák meg a gyermekeket, hanem segítik. Amelyben tisztességesen megfizetett pedagógusok dolgoznak, szociális munkásokkal, gyermekpszichológusokkal és más szakemberekkel együtt.

A gyerekek közötti szakadékokat nem szélesíteni kellene. A magyar iskolarendszer kasztosodott, van 4 milliárdnyi adófizetői pénz például egy debreceni magániskolára, háromszor annyi támogatást kap egy egyházi intézmény, mint egy állami, önkormányzati, egyébként lepusztulni hagyott iskola. Persze könnyebb kifizetni a bírságot, és a jogvédőkre mutogatni, mint tenni valamit.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.

Reggeli gyors
2019.09.19. 06:00
Műsorvezető: Dési János