„Klubrádió
Esti gyors

Megmondták, mekkora a tanárhiány, csakhogy nagyobb

18/09/2019 19:02

| Szerző: Klubrádió

Nem könnyen, de megtudta a 24.hu, hogy hány betöltetlen álláshely van az oktatásban. Azonban a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint az amúgy óriási számnál is rosszabb a helyzet.

2019. szeptember 18. Esti gyors / részlet, Szűcs Tamás, PDSZ (19.09.19.)
03:37
00:00

Bár próbálták megtudni Rétvári Bence Emmi-államtitkártól, ő nem válaszolt, végül a KSH a 24.hu-val közölte, hogy 2019. második negyedévében 4543 üres álláshely volt az oktatásban.

Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke az Esti gyorsban jelezte: ez pontos adat, de mivel a második negyedévről szól, azt a mozgást nem mutatja, hogy nyaranta milyen sokan mondanak fel, mennek nyugdíjba. Az említett számnál nagyobb lehet a hiány már most, és évek óta nő.

2147 ember, csaknem felük a középfokú oktatásból hiányzik. A szakoktatók, szaktanárok hiánya nagyon jelentős, elképesztően rossz a korfa, így ha elhagyják a pályát (mert a versenyszférában el tudnak helyezkedni), nagyon nehéz őket pótolni. Az óvodapedagógusokról is külön kell szólni, mert őket már elérte a 40 éves korai nyugdíjazás, náluk „10 végzett emberből ha 2 marad a pályán”.

Szűcs Tamás szerint lesz még rosszabb is a helyzet, ez a most közölt adat csak a jéghegy csúcsa. Úgy véli, van egy látens hiány, amelyet a fenntartók és a kormány elfed plusz- és ingyenmunkákkal, ez a PDSZ szerint a 30 ezret is elérheti.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Pixabay

Reggeli gyors
2019. szeptember 18., szerda 18.30
Műsorvezető: Lampé Ágnes