„Klubrádió
Esti gyors

Minden eszközzel titkolja az Emmi, hogy kik dolgoznak a NAT-on

10/09/2019 21:16

| Szerző: Klubrádió

Eddig Szél Bernadett országgyűlési képviselő és a sajtó is hiába próbálja megtudni az Emberi Erőforrások Minisztériumától, hogy ki az az 50 szakértő, aki az új Nemzeti Alaptanterv (NAT) szövegeit ellenőrzi. Az antiszemita Takaró Mihály mellett csupán két név derült ki.

2019. szeptember 10. Esti gyors / részlet, Szél Bernadett (19.09.10.)
05:27
00:00

Szél Bernadett is közérdekű adatigénylést adott be azért, hogy meg lehessen ismerni, kik dolgoznak az új NAT-on, milyen szakértők gondozzák a tantervi szövegeket, mert ezt nagyon titkolja az Emmi.

A független országgyűlési képviselő az Esti gyorsban hangsúlyozta: ha valami közérdekű adat, akkor az az, hogy ki és mit dolgozik szakértőként a NAT-on, amely meghatározza a gyerekek életét, tanulmányait. Ezt hónapok óta nem adja ki a tárca, annyit nagy nehezen kiderítettek, hogy ötven emberről van szó, de megvárták, amíg közülük 47-nek szeptember 2-án lejár a megbízatása, így a maradék hármat lehetett megismerni.

Szél Bernadett úgy fogalmazott: „ne is mondjuk ki a nevét”, egy hortysta, antiszemita embernek a „szellemi horizontja vetül rá” az alaptantervre. Felháborítónak nevezte, hogy egy ilyen nézeteket valló ember befolyással lehet a gyerekek oktatására. Lebanov József és Péterffy Balázs a másik két szakértő, és ha nem névegyezésről van szó, akkor ők teljes munkaidőben dolgoznak a minisztériumnál. A kérdés az, amit a hvg is feltett, hogy kimaxolták a rabszolgatörvényt, és 16 órában dolgoznak, vagy ha csak szakértenek, akkor hogy vezetik a főosztályt?

Újabb közérdekű adatigénylést adtak be azért, hogy megtudják, ki a másik 47. Szél Bernadett úgy adta be, hogy kimondottan azt kérdezte, ki az, aki valaha is ezen dolgozott, így elvileg megkaphatják az információkat 15 napon belül. Ő 2012 óta országgyűlési képviselő, de ilyet még nem látott, hogy sajtó és képviselők együttesen próbáljanak kihúzni valamilyen információt egy minisztériumból, mert ez nem nemzetbiztonsági szempontból védett adat, hanem mindenkinek joga van tudni.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2019. szeptember 06., péntek 18.35
Műsorvezető: Kárpáti Iván