„Klubrádió
Esti gyors

Szél Bernadett: aggasztó, ami a fóti gyerekekkel történik

9/08/2019 07:20

| Szerző: Klubrádió

Szél Bernadett független parlamenti képviselő szerint nem egy nagy, látványos kiürítéssel akarják megszüntetni a fóti gyermekvárost, hanem egyszerre csak egy-két gyereket áthelyezve számolják fel.

2019. augusztus 08. Esti gyors / részlet, Szél Bernadett (19.08.08.)
07:29
00:00

Szél Bernadettet arról kérdeztük, hogy az abcúg riportjában közölte: a Fóti gyermekotthonból hét, speciális gondoskodásra szoruló gyereket elvittek, volt, akit más otthonba, volt, akit vissza a családjához, de furcsa körülmények között.

A képviselőnő elmondta: kiment ezt ellenőrizni az áthelyezéseket, és meglepetésszerűen ment, mert tudja, hogy ha jelentkezik, akkor a minisztérium is ott üdvözli. Még nem tudja megmondani, hogy normális jelenségről van szó, vagy olyan helyzetről, amely miatt aggódni kellene. Ismeri az úgynevezett fóti projektet, tehát a kormány terveit az intézmény kiürítésére, és arra, hogy rosszabb otthonokba vinnék a gyerekeket, ennek alapján aggasztónak találja a történteket.

A gyerekeket minden évben megvizsgálják, hogy fennáll-e a speciális gondoskodás igénye. Idén a szokottnál korábban tartották ezeket a vizsgálatokat, és „csodálatos gyógyulásokról” számoltak be, volt olyan gyerek, aki még egy évet se töltöttek ott, és máris hazamehetett. Ha ilyen jól dolgoznak Fóton, miért is akarják bezárni? - tette fel a kérdést Szél Bernadett.

Jelezte: újságírókat be se engednek az intézménybe, megtiltották a szakmai vezetésnek, hogy szóba álljanak velük. Vele viszont igen, és az igazgató sem tudja, vajon jönnek-e idén új gyerekek. Szél Bernadett szerint nem egy nagy kiürítéssel akarják bezárni, hanem „egy-két gyerekenként” számolják fel az intézményt.

Amelynek ügyében nemzetközi vizsgálat is van, mivel uniós pénzen újították fel azt az intézményt is, amelyet most bezárnának. Szél Bernadett örül, hogy növekvő érdeklődés kíséri a gyermekotthon helyzetét, egyre többen figyelik, „hogyan akar elbánni a kormány a beteg gyermekekkel”.

A szélerőművekről is beszéltünk a politikusnővel, aki elmondta: ebben az ügyben írásbeli kérdéseket tett fel a kormány klímaterveiről. A volt foglalkoztatási államtitkár válaszolt neki, egy konzerv szöveggel indítva, hogy a Fidesznek mennyire fontos a környezetvédelem. Mindössze egy bekezdést szenteltek a szélenergiának, és azt írták, hogy a mostani tiltás folytatásával számolnak, bár még nincs kormányzati döntés. Szerinte ha a klímaválság közepén, 2019-ben ez az álláspontjuk, „akkor elment az eszük”. A válaszban egyébként az is benne volt, hogy Magyarország biciklis nagyhatalom, Dánia és Hollandia után.

A beszélgetés hangfelvételét a poszt elején kattinthatja!

Esti gyors
2019. augusztus 08., 18.30
Műsorvezető: Gergely Zsófia