„Klubrádió
Reggeli gyors

Beismerés – Tényleg éheztetnek menekülteket

16/08/2019 11:23

| Szerző: Klubrádió

Az emberséget kellene választani a brutalitás helyett. A schengeni határok megvédésének tényleg a menekülők éheztetése a legjobb módja?

2019. augusztus 16. Reggeli gyors - részlet 19.08.16. Szél Bernadett
10:30
00:00

Megdöbbentő választ kapott a Nemzeti Nyomozó Irodától Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, aki a tranzitzónában folyó rendszeres éheztetés miatt tett feljelentést. Röviden annyit, hogy nincs törvény, amely szerint az embereknek ételt kellene adni. Hivatalosan: „...az idegenrendészeti eljárás alatt álló személyek élelmezésének elmulasztása sem lehet a magyar jog szerint jogellenes, hiszen nincs olyan jogszabályi rendelkezés, ami ilyen tartalmú kötelezettséget a hatóságok részére előírna.”

Többen az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak már ebben az ügyben, és a bíróság minden esetben arra kötelezte a magyar hatóságokat, hogy hagyják abba a külföldiek éheztetését, de ez sem számít. Magyar értelmezés szerint ezek egyedi döntések, ezekből nem szabad általánosítani, alapvetően a magyar jog szerint kell eljárni. Megjegyzendő, hogy a menekültek között sok gyermek van, az ő szervezetükben az éhezés visszafordíthatatlan károkat okozhat.

Egyébként is, az idegenrendészeti szektorban tartózkodó külföldiek a saját pénzükön vetethetnek maguknak ételt szociális munkásokkal, és azt másnap már meg is kaphatják. Aztán meg a zóna Szerbia felé nyitott, arra lehet távozni. Szél Bernadett ez utóbbival kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy aki visszamegy Szerbiába, az elveszíti minden esélyét. Nagy valószínűséggel soha nem jut be az Európai Unióba.

A képviselő azt is elmondta, hogy az NNI tulajdonképpen nem nyomozott, úgy dobta vissza a feljelentését. Mivel a zónába alig engednek be valakit megfigyelőként, csak országgyűlési képviselő mehet be, a kormány azt hihette, hogy az ottani állapotokról nem kerülnek ki hírek. Azt csinálhatnak, amit akarnak.

Szél Bernadett szerint a schengeni határok megvédésének más módja is volna, nem kellene embereket éheztetni. Az emberséget kellene választani a brutalitás helyett.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Ujvári Sándor.

Reggeli gyors
2019.08.15.
Műsorvezető: Pálinkás-Szűts Róbert