„Klubrádió
Reggeli gyors

Emberség – Ezt kellene számon kérni a kormányon

22/05/2019 09:00

| Szerző: Klubrádió

Egész mást mutatnak a bevándorlásról szóló adatok, mint amit a kormánypropaganda harsog. A letelepedési engedélyek száma itt nőtt a leggyorsabban.

2019. május 22. Reggeli gyors - részlet 19.05.22. Lakner Zoltán
10:32
00:00

Megállítottuk a bevándorlást - harsogja a kormánypropaganda. Közben 2017-ben 117 ezer nem uniós állampolgár kapott tartózkodási engedélyt. Az Eurostat adatai szerint egy év alatt több mint kétszeresére nőtt a kiadott engedélyek száma, az uniós tagállamok között ez kiemelkedően nagy szám.

Lakner Zoltán politológus, a 168 óra főszerkesztő-helyettese így magyarázza a dolgot. A kormánypropaganda alapvető jellemzője, hogy egymásnak ellentmondó tényeket, vagy inkább tényeknek látszó állításokat helyez egymás mellé. A határok lezárása és a kiadott letelepedési engedélyek közti ellentét azért sem látszhatott, mert az információkat a nyilvánosság elől elzárták. 2015-ben más volt a helyzet, akkor szándékosan mutogatták a Keleti pályaudvarnál, embertelen körülmények között tartott menekülteket.

A másik ellentmondás a biztonság kérdése. A kormány szerint ellenőrzött módon érkeznek a letelepedni szándékozók, miközben számos példát látunk rá, hogy nem így van. Adott esetben sokkal veszélyesebbek lehetnek a „hivatalosan” érkezők, akik között inkább lehetnek terroristák, bűnözők, titkosszolgálati kapcsolatokkal rendelkezők, akik orosz, arab és egyéb pénzekkel jönnek, mint az egy szál ruhában menekülők között.

Mit tehetne az ellenzék?

Lakner Zoltán szerint például számon kérhetné a kormányon, hogy ha oly bölcsen előre látta a menekülthullámot, akkor 2015-ben miért nem az intézményrendszer fejlesztésére költött, miért a propagandára. S ami a legfontosabb és legegyértelműbb lehetne, az a humanitárius elbánás követelése, hogy ne éheztessenek embereket akkor sem, ha ők történetesen menekültek.

Pikó András interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Rosta Tibor.