„Klubrádió
Reggeli gyors

Lecsúszó egyetemek

13/09/2019 09:37

| Szerző: Klubrádió

Lehet, hogy a magyar érettségizőknek nem jelentenek sokat az egyetemeket rangsoroló világlisták, de az intézmények nemzetközi tekintélyét jelzik.

2019. szeptember 13. Reggeli gyors - részlet 19.09.13. Manhercz Károly
08:24
00:00

A Semmelweis Egyetem, az ELTE és a Debreceni Egyetem tudta valamelyest megőrizni a helyét a felsőoktatási intézmények talán legelismertebb rangsorában, a Times Higher Education listáján. A többi intézmény lejjebb csúszott. Persze több ilyen lista létezik, mindegyik más szempontot helyez előtérbe. Ilyen szempont lehet a tudományos, illetve publikációs tevékenység, a technikai felszereltség, amely a kísérleteket igénylő tárgyaknál fontos, az egy oktatóra jutó hallgatói létszám, a jelentkezési hajlandóság.

A listák készítői általában 20 ezer egyetemet vizsgálnak a világban, az első 1000 között 10 magyar intézmény szokott megjelenni valamelyik rangsorban. Manhercz Károly egyetemi tanár, volt államtitkár véleménye szerint a besorolás elég szubjektív szempontok szerint történik, a toplista élén ritkán van változás, Oxford, Cambridge, California mindig ott szerepel.

Ennek a besorolásnak a pénzügyi támogatások szempontjából van jelentősége, általában tandíjas képzésekről van szó, az ösztöndíjak megadásánál is számít a név. S persze az egyetemek nemzetközi megítélése épül a listákra.

Manhercz Károly szerint a magyar középiskolások is figyelembe vehetik a jelentkezésükkor a rangsort, hogy melyik egyetemet válasszák, de valószínűleg nem ez a fő szempontjuk. A hazai intézményeknek megvan a kialakult vonzerejük.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: 250 éves a Semmelweis Egyetem. Fotó: MTI/Máthé Zoltán.

Reggeli gyors
2019.09.13. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás Szűcs Róbert