„Klubrádió
Esti gyors

Célkeresztben a tudósok

3/09/2019 21:29

| Szerző: Klubrádió

Keményen indított az MTA-tól lenyúlt kutatóhálózat új vezetője. Szerinte az intézetekben dolgozók álláshalmozók és lusták.

2019. szeptember 03. Esti gyors - részlet 19.09.03. Szilágyi Adrienn
07:50
00:00

Szeptember elseje óta vezeti az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot Maróth Miklós. Arra még nem volt ideje, hogy meglátogassa, netán megismerje a Magyar Tudományos Akadémiától elvett, államosított intézeteket, de meglehetősen markáns véleménye van a kutatókról. Álláshalmozónak tartja őket, szerinte átlagosan 2,3 munkahelyen dolgoznak egyszerre, és jobban keresnek egy miniszternél. Ezzel együtt nem produkálnak, egyszerűen lusták. Mindezt írásba is adta és elküldte a Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének.

A Esti gyorsban Szilágyi Adrienn, az Akadémiai Dolgozók Fórumának képviselője mondott véleményt a véleményről. Érthetetlen, hogy Maróth honnan veszi az említett számokat. Az akadémia adatai szerint egy kutató átlagosan 1,25 állást tölt be. Mégpedig azért, mert többségük egyetemen tanít, sokszor ingyen. A kutatóintézetek és az egyetemek összefonódása teljesen természetes dolog, kutatás és oktatás összetartozó dolgok. Aztán vannak olyanok, akik vállalnak más munkát is, mert alacsonyak a fizetések, szó sincs miniszteri szintről.

Maróth azt is írta, hogy a magyar kutatók keveset publikálnak, itt évente 210 ezer tudományos munka jelenik, míg Csehországban 360 ezer. Tehát a magyar kutatók lusták. Szilágyi Adrienn azt mondja, jobb lenne összefüggéseiben látni és tálalni a helyzetet, a kiragadott adatok félrevezetőek lehetnek. Csehországban háromszor annyit fordítanak kutatásra, mint itt. A publikációk száma egyébként nem jelzi a minőséget, arról nem beszélve, hogy a különböző tudományágakban egész más a publikáció lehetősége, értelme, idézettsége.

Maróth Miklós véleménye csak arra jó, hogy feszültséget keltsen és megossza az embereket. A kutatóhálózatban dolgozók még mindig nem tudnak semmit az egész átalakításról, hiába kérdezik a vezetőiket, ők sem tudnak többet. Maróth szakszervezetnek írt levele egy dolgot vetít előre: a leépítést.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Czimbal Gyula.

Esti gyors
2019.09.03. 18:00
Műsorvezető: Szénási Sándor