„Klubrádió
Reggeli gyors

Iskolabojkottal a köznevelési törvény ellen

12/09/2019 11:45

| Szerző: Klubrádió

Abban a tiltakozó akció résztvevői is egyetértenek abban, hogy a közoktatás reformjára van szükség, de abban is, hogy nem így. Hanem egyeztetésekkel.

2019. szeptember 12. Reggeli gyors - részlet 19.09.12. 06:00
04:56
00:00

Új formáját találták ki a diákok és nem diákok tiltakozásának. 13-án, pénteken több helyen lesznek alternatív tanórák, amelyeken arról gondolkodnak, hogyan is lehetne megváltoztatni az ósdi köznevelést. Ezzel is jelezni akarják, hogy ez nem a politikusok asztala, itt párbeszédre van szükség, diákok, szülők és tanárok között, azután lehet belenyúlni az oktatási rendszerbe.

Lesz például alternatív történelemóra, azaz egy 1956-os séta a VIII. kerületben. Egy másik program a „Miért unalmas az irodalomóra?” címet viseli. „Többdimenziós becsavarodás” - ez már az alternatív matematikaóra címe, amelyen helyet kap a táncművészet is – ismertette Sztripszky Hanna, a Szabad Terek budapesti koordinátora. Foglalkoznak az iskolai egyenlőtlenséggel, a sajtószabadsággal, választási ismeretekkel is. A tanórák listája a Diáksztrájk oldalon érhető el. A különböző eseményekre eddig mintegy 11 ezren jelentkeztek.

Lesznek a tiltakozás napján programok Pécsett, Szombathelyen, Szegeden is. Akik nem az alternatív tanórákon vesznek részt, megtehetik, hogy a saját iskolájukban rendeznek beszélgetést az oktatás helyzetéről egy-egy óra helyett.

Az iskolabojkott Budapesten a Margitszigeten zárul, ahol fél öttől rendeznek egy nyitott beszélgetést. Persze a „zárul” csak erre a napra érvényes, az érintett szülői, pedagógus és diákcsoportok egyetértenek abban, hogy folytatni kell a fellépést az önkényes átalakítás ellen, és tiltakozó lépéseiket össze fogják hangolni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Szigetvári Zsolt.

Reggeli gyors
2019.09.12 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes