„Klubrádió
Reggeli gyors

Már öt és fél évesen eldőlne, hogy iskolába kell-e adni a gyereket

24/06/2019 13:37

| Szerző: Klubrádió

A rugalmas iskolakezdést teljes mértékig megszüntetné a kormány új törvénymódosítása, amely szerint ráadásul már januárban, a gyermek öt és fél éves korában eldöntenék, hogy szeptemberben iskolába kell-e mennie – mondja Villányi Györgyné, a Magyar Pedagógiai Társaság alelnöke.

2019. június 24. Reggeli gyors / részlet, Villányi Györgyné (19.06.24.)
07:11
00:00

Villányi Györgynét arról kérdeztük, hogy a hvg.hu tájékoztatása szerint a kormány egy törvénymódosítással eltörölné a rugalmas iskolakezdést, és szigorításokat vezetne be. Jelenleg egy gyerek akkor mehet iskolába, ha betöltötte a 6. életévét, de ha nem eléggé iskolaérett, akkor a következő tanévben kezdi a sulit. Az iskolaérettséget az óvodapedagógusok állapítják meg.

Ez a törvénymódosítás 42 oldal, a tanév végén nyújtották be, június 11-én, amikor a pedagógusok el vannak foglalva a gyerekek jegyeinek lezárásával. A Magyar Pedagógiai Társaság írtak egy állásfoglalást erről néhány nappal később, de nem tudott mindenre válaszolni – mondta Villányi Györgyné.

Azt emelte ki: a rugalmas iskolakezdést teljes mértékig megszüntetné ez a javaslat, egyéni esetekben egy bizottság döntene a gyerek sorsáról. Nem látják azoknak a szerepét, akik a gyerek körül vannak, az óvodapedagógus, a gyógypedagógus egyáltalán nem szólhat ebbe bele, a szülő azonban igen, erről van egy fél mondat a szövegben. Így tehát egy idegen pedagógus vagy pszichológus döntene, akinek nincs ideje megismerni a gyereket, nem úgy, mint annak, aki három éve foglalkozik vele.

 
gyerekrajzok (forrás: pixabay)
 
 


Ráadásul a szülő kérelmét az iskolakezdés előtt fél évvel, január 15-ig bírálják el, tehát 5 és fél éves korban. Ez Villányi Györgyné szerint megdöbbentő, mert fél év nagyon sokat számít egy kisgyermeknél, sokat fejlődhet, változhat ennyi idő alatt. Három-négy év az a szocializációs és kognitív fejlesztés, amely ahhoz kell, hogy valaki éretten kezdhesse az iskolát.

Nem tudja, hogy képzelik ezt el a gyakorlatban, mert nagyon leterheltek ezek az úgynevezett hivatalok, jelenleg is 2-3 hónappal, fél évvel később tudnak csak foglalkozni egy gyermek esetével.

Villányi Györgyné megjegyezte: van egy olyan mondat a szövegben, amely szerint „A nyilvántartási feladatok átláthatóságával egyben kezelhetővé válik a gyerek.”. Visszakérdezett: a gyerek a nyilvántartással válik kezelhetővé? Mint mondta, feltétlenül fontos lenne, hogy az érintettekkel, a területen dolgozókkal konzultáljanak, mielőtt módosítanak egy törvényt.

A hvg cikkében azt is írta: ezt a módosítást annak idején Hoffmann Rózsa KDNP-s volt oktatási államtitkár szorgalmazta, de végül nem került be az általa fémjelzett köznevelési törvénybe.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. 

Reggeli gyors
2019.06.24. 07:40
Műsorvezető: Szénási Sándor