„Klubrádió
Reggeli gyors

Olcsóbb és jobb egyre több magyar gyerek jár át osztrák iskolákba

24/05/2019 14:17

| Szerző: Klubrádió

Már nemcsak az Ausztriában munkavállaló felnőtt magyarok járnak át rendszeresen a szomszédos országba, hanem egyre több határ közeli család gyereke is, akiket burgenlandi iskolákba írattak a szülei. A döntés fő oka, hogy a szülők szerint a gyerekeik így sokkal jobban meg tanulhatnak németül, mint Magyarországon  – erről is beszélt Buchwald Judit oktatáskutató. 

2019. május 24. buchwaldjudit_ausztriaiiskola
07:43
00:00
A szülők hosszú távú célja az, hogy a gyerekük az osztrák végzettséggel könnyebben és jobban tudjon majd elhelyezkedni, mint azok, akik Magyarországon szerezték meg diplomájukat és a német nyelvtudásukat.

Buchwald Juditnak, az ELTE PPK szombathelyi Pedagógiai és Pszichológiai Intézetének adjunktusának, a kutatása során a szülők elmondták, hogy az osztrák oktatással azért is elégedettek, mert az stresszmentes, nincsenek állandóan feleltetések és olyan sincs, hogy hirtelen egy röpdolgozatot kell írni, a határ másik oldalán működő iskolák gyakorlat- és gyermekközpontúbbak. 

Ráadásul a szülőknek kevesebbe kerül az ausztriai taníttatás, mintha Magyarországon járatnák iskolába a gyerekeiket, mert az oktatás mellett minden tankönyv is teljesen ingyenes. Egyedül a havi buszbérletet kell kifizetniük, ami 15-20 ezer forint körül van, de ez bőven megtérül.

Az Ausztriába járásnak azért nem csak előnyei vannak, az adjunktus szerint az ingázás a gyerekeket megviseli. Sokaknak az is nagy megterhelő volt, hogy nem tudtak németül, amikor kikerültek, ezért az első két év nagyon nehéz volt számukra, igaz, ezek a gyerekek később azt mondták, nem bánták meg, hogy Ausztriában tanulhattak.

A beszélgetést a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. 

Reggeli gyors/Interjú Buchwald Judittal
2019. május 24., péntek 07.40
Műsorvezetők: Pálinkás Szűts Róbert és Pikó András