„Klubrádió
Folyt. köv. - Volt egyszer egy Népszabadság

Miért lenne egy fiú okosabb, mint egy lány?

3/05/2019 12:33

Kerekes Anna aranyérmet, Kocsis Anett bronzot szerzett az Európai Leány Matematikai Diákolimpián (EGMO) Kijevben. A Folyt. köv.-ben arról beszéltek, mennyire számítanak csodabogárnak és miért kezdte el érdekelni őket a matek.

2019. május 02. Folyt. köv. - Volt egyszer egy Népszabadság (2019. május 2., csütörtök 20:00)
48:57
00:00
Műsorvezetők: Kelen Károly, Rab László
Kerekes Anna és Kocsis Anett a fővárosi Fazekas Mihály Gimnázium 11. és 12. osztályos tanulói, akik az áprilisban, Ukrajnában megrendezett versenyen kimagasló eredményeket értek el.

Kerekes Anna elmondta, a magyar diákok egy arany-, ezüst-, és bronzérmet nyertek, az összesített csapatversenyben a nyolcadik helyen végeztek. Negyvenkilenc ország vett részt mintegy 200 versenyzővel a diákolimpián. Ő az aranyérmével abszolút harmadik lett, mivel a versenyzők egytizenkettede kapott aranyat.

Arra a műsorvezetői felvetésre, hogy sokan csodabogárnak tartják a matematikával foglalkozó lányokat - bár ez butaság, hiszen miért lenne okosabb egy fiú, mint egy lány - Kerekes Anna úgy válaszolt: már harmadikos korától érdekli a tantárgy, hetediktől speciális matekos tantervű iskolába jár, és vannak még az osztályában lányok, tehát „nem teljesen csodabogár”.

Kocsis Anett arról mesélt, hogy korábban sakkozott, és talán emiatt fordult az érdeklődése a matematika felé, amelyben a gondolkodásmódot szereti, azt, hogy a dolgok logikusan egymásra épülnek. Kedvence a geometria, amelynek művészeti vonatkozásai is vannak.

 
Minden nap használjuk a matematikát 
Fotó: flickr.com
 

A két diák elmondta azt is, hogy a matematikában sokszor nem a számolás, hanem a gondolkodás a leglényegesebb. Például az is matematika, ahogy az embereket szétosztják a felvételi rendszerben, hogy minél többen bekerülhessenek arra az egyetemre, ahova szeretnének.

Az adást a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg!

(A lejátszó mellett Kerekes Anna fotója látható. Forrás: egmo.org)

Folyt. köv. - Volt egyszer egy Népszabadság
2019. május 2., 20.00
Műsorvezetők: Kelen Károly, Rab László