„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

Igaz, nem igaz? - Einsteinről

2/04/2019 11:47

| Szerző: Klubrádió

Legendák a zseniről: középiskolában megbukott matematikából, fizikából, a boncolásakor pedig ellopták az agyát.

2019. április 02. Ötös - részlet 19.04.02.
09:01
00:00

Egy hivatkozási alappal kevesebb a gyenge tanulmányi eredményhez. Nem igaz, hogy Albert Einstein a középiskolában megbukott matematikából vagy fizikából, netán mindkét tárgyból. Nem volt ugyan eminens, de a legjobb tanulók között tartották számon. Egyedül a tornával állt hadilábon, talán éppen annak katonás volta miatt. A kötöttségeket nem szerette.

Palugyai István tudományos újságíró elmondta: Einstein tizenhat éves korára végzett a teljes matematika tananyaggal és jelentkezett a zürichi politechnikumba. Na, itt bukott a felvételin, de itt sem matematikából, vagy fizikából, hanem olyasmiből, ami nem érdekelte, ilyen volt a francia, vagy a botanika. Ennek ellenére meghívták a másodévesek fizika előadásaira. Egy másik iskolában egy év múlva érettségizett és ezután már nem volt előtte akadály.

Az biztos, hogy különleges ember volt. Későn kezdett el beszélni, így utólag arra is lehet gondolni, hogy talán autista volt. Saját és sajátos világa volt, az bizonyos. Kétszer nősült, szeretetre vágyott, de senkit sem engedett közel magához. A feleségeinek például rendszabályokat írt, a gyermekeivel is furcsa kapcsolata volt, szóval nem volt sem mintaférj, sem mintaapa.

S még egy legenda. Ellopták-e Einstein agyát a boncoláskor? Bizonyos értelemben igen. Kivették és gyakorlatilag feldarabolták, azaz mikroszkópos vizsgálatra alkalmas metszeteket készítettek belőle, de erről az az ember is tudott, aki egyébként életében a zseni ügyeit intézte. A vizsgálatok során az agyban semmilyen elváltozást, furcsaságot nem találtak.

Bódy Gergő interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Fotó: Flickr.com.