„Klubrádió
Reggeli gyors

Nemzeti(es) tanévnyitó, szakszervezet nélkül

2/09/2019 09:57

| Szerző: Klubrádió

Alternatív tanévnyitót rendez Miskolcon a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. A „hivatalos” évnyitóra nem jutottak be.

2019. szeptember 02. Reggeli gyors - részlet 19.09.02. Szűcs Tamás
06:13
00:00

Megpróbált bejutni a nemzetinek nevezett tanévnyitóra a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke és néhány tagja. Azt gondolták, hogy van némi közük az oktatáshoz, és talán véleményt is mondhatnak. Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke utalt arra is a Reggeli gyorsban, hogy talán illene meghívni a szakszervezet képviselőit egy ilyen eseményre.

Meghívó nélkül mentek tehát el a sárvári iskolába, ahol Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter szónokolt szorgalmasan tanuló diákokról és a hivatásukat odaadóan végző pedagógusokról. Nos, ide nem engedték be a PDSZ elnökét és tagjait. Annak ellenére sem, hogy nem akarták bevinni azokat a molinókat, amelyeket korábban még az iskola előtt lobogtattak, hogy felhívják a figyelmet a visszásságokra.

A PDSZ úgy döntött, hogy alternatív tanévnyitót tart csütörtökön, Miskolcon. Az ő rendezvényük teljesen nyitott lesz, az óvodapedagógustól a középiskolai tanárig lesznek résztvevők.

Szűcs Tamás arról is beszélt, hogy az új Nemzeti alaptantervről -amit jövőre már alkalmazni kellene- nem tudnak semmit. Illetve csak ideológiai pontokat ismernek, amelyekből már látszik, hogy a tanterv nem lesz korszerű. Bár a miniszter szerint „a klasszikus értékekre, de a legkorszerűbb módszerekre és eszközökre támaszkodik”. A szakszervezet csökkenteni szeretné az óraszámot, ez kis mértékben talán meg is fog történni, ami relatív bérnövekedést is eredményezhet. Ám ez még édeskevés a legnagyobb gondok, például a pedagógushiány megoldásához.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Kásler Miklós tanévnyitója. MTI/Varga György

Reggeli gyors
2019.09.02. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor