„Klubrádió
Esti gyors

Kevés vagy, mint iskolában a tanár...

24/08/2019 20:00

| Szerző: Galavits Patrik/Klubrádió

Több mint 1000 pedagógus állás betöltetlen az állami rendszerben egy héttel az iskolakezdés előtt – erről írt pénteken a hvg.hu. A tanárhiány nem új jelenség, az utóbbi napokban az intézményeknek sikerült valamelyest csökkenteniük a hiányzó pedagógusok számát, de az új tanévben így is komoly problémákkal szembesülhetnek az iskolák. Galavits Patrik egy optimistább és egy borúlátóbb szakértőt kérdezett a tanárhiányról.

2019. augusztus 23. Esti gyors-részlet (2019.08.23. Galavits Patrik riportja)
05:38
00:00
A helyzet évről évre rosszabb az iskolákban, és a hvg.hu által közölt ezernél is több betöltetlen pedagógus álláshely még tovább emelkedhet a következő napokban - mondta el a Klubrádiónak Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnökhelyettese, Iszák Tibor azt mondja: a tanárhiánnyal nem most találkoznak először az iskolák, és lehetőségeikhez mérten igyekeznek azt kezelni.

Szerinte nem kell meglepődni azon, hogy az iskolák látszólag az utolsó pillanatokban próbálják megoldani a problémákat.

Az említett HVG-cikkben olvasható, hogy az utolsó hetekben is keresik a pedagógusokat az iskolák:

    <liclass=" icms-unhandled-style">"a Magyar Gyula Kertészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola a Közigállás oldalon informatika, magyar, angol, matematika, biológia és történelem szakos tanárt keresett.<liclass=" icms-unhandled-style">A Kaposvári Tankerületi Központ magyar, matematika, fizika, informatika, német, biológia, rajz, technika, történelem szakos tanárt szeretett volna leigazolni.<liclass=" icms-unhandled-style">A Kelet-Pesti Tankerületi Központnál is vannak befoltozandó lyukak: földrajz, biológia, klarinét, fuvola, testnevelés (háromszor), angol és matematika, kémia szakos tanárra szeretett volna szert tenni."

Már évek óta komoly hiány van elsősorban nyelv-, informatika- és természettudományos tárgyakat oktató tanárokból. Így fordulhat elő, hogy egyes iskolákban néha tesitanár tart kémiaórát, ami viszont aligha tekinthető minőségi megoldásnak. Szűcs Tamás úgy látja, a kormány nem is törekszik arra, hogy színvonalas oktatást biztosítson az állami intézményekben.

A PDSZ elnöke hozzátette: a kormány illetékeseinek megszólalásaiban a sorok között olvasva már kiderül, ők is elismerik a tanárhiány létezését. Ugyanakkor nem lát jelentős szándékot a probléma orvoslására, aminek egyik legfontosabb lépése a mostani életpályamodell sutba dobása lenne.

 

Iszák Tibor némileg optimistább, de ő is azt gondolja, hogy az életpályamodellt jelentős reformra szorul. A szaktanárok hiányára és a helyettesítésekre pedig szerinte a tantárgyak összevonása jelentene megoldást.

Szűcs Tamás nem tart attól, hogy a tanárhiány végül az oktatás teljes széteséséhez vezet, szerinte a kormány folyamatosan a minőségből fog áldozni, hogy fenntartsa a mostani rendszert.

A PDSZ elnöke megjegyezte: a hvg.hu által közölt statisztikákból nem derül ki, hogy az egyházi és magániskolákból hány tanár hiányzik.

A beszélgetést a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2019. augusztus 23. péntek 18:00
Riporter: Galavits Patrik