„Klubrádió
Esti gyors

A háttérben megüzenték, politikai okból menniük kell a budaörsi iskolaigazgatóknak – mondja a polgármester

22/07/2019 21:12

| Szerző: Klubrádió

Egész egyértelműen kiderült informális csatornákon keresztül, hogy az Emmi nem akarja megtartani annak a két budaörsi iskolának az igazgatóját, legalábbis hosszabb távon, akiknek nemrég dobta vissza a pályázatát Kásler Miklós – erről beszélt a Klubrádiónak Wittinghof Tamás, a település polgármestere. Szerinte a hatalom értésre adta, hogy itt politikai ügyről van szó.

2019. július 22. Esti gyors-részlet/Interjú Wittinghof Tamással (2019.07.22.)
09:11
00:00
Beszélt olyan emberrel a képviselőtestületből, aki be van kötve a NER-hez közeli körökhöz, aki aztán megkereste az országgyűlési képviselőjüket, és egyértelműen az jött vissza, hogy semmilyen szándék nincs arra, hogy megvédjék, megtartsák a az igazgatói pályázatukkal Kásler Miklós emberminiszternél elbukó budaörsi oktatási intézmények vezetőit – mondta a Klubrádióban Wittinghof Tamás, a település polgármestere. A budaörsi önkormányzat vezetője szerint az üzenet lényege az volt, hogy itt politikai szempontok vannak, ezért a két igazgatónak mennie kell.

Wittinghof Tamás szerint a kormányoldal részéről ezt nyilván le fogják tagadni, de akkor szívesen látná a cáfolatot, azt, hogy a település országgyűlési képviselője ( a fideszes Csenger-Zalán Zsolt), aki tavaly csak pár száz szavazattal kapott többet, mint az ellenzék jelöltje, feláll a parlamentben, vagy levelet ír az emberminiszternek az ügyben. Ha ez megtörténik, és a tárcavezető megváltoztatja a döntését, akkor mindenkitől elnézést kér, aki alap nélkül vádolt, de most elég erősnek látja kijelentései alapját.

 
Wittinghof Tamás, Budaörs polgármestere
Facebook
 

A polgármester annak kapcsán nyilatkozott a Klubrádiónak, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) nemrég elutasította két helyi iskola, az Illyés Gyula Gimnázium és a Herman Ottó Általános Iskola igazgatóinak,Turcsik Viktornak illetve Árendás Péternek a pályázatát. Arról, hogy a kormányzat visszadobta az új, öt éves ciklusra benyújtott igazgatói pályázatokat, Wittinghof Tamás számolt be Facebook-oldalán szombaton. A polgármester szerint a két igazgató évtizedek óta mindenki megelégedésére dolgozik, és komoly sikereket tudnak maguk mögött.

A két intézményvezető egyéves megbízást kapott feladata további ellátására, mert Kásler Miklós nem találta meggyőzőnek a két vezető szakmai pályázatát. Az Emmi közölte még, az érintett intézményvezetők a következő tanévben is ellátják az intézményvezetői feladatokat, és természetesen módjukban áll ismételten pályázni.

Ugyancsak a Klubrádióban a Herman Ottó Általános Iskola igazgatója, Turcsik Viktor azt mondta, úgy dolgozik tovább, mintha nem csak egyéves megbízása lenne, hanem ötéves mandátuma, a célja, hogy ne szorongjanak a kollégák, és továbbra is egy jó iskolát csináljanak. Arról is beszélt, a helyiek nem fogják engedni, hogy a kormányzat szétrombolja az évtizedek alatt felépített iskolát, annak ethoszát, magas színvonalú szakmai munkáját.

Wittinghof Tamás azt mondta, a tantestületek nagyon felháborodtak, de azt nem tudja, hogy az ügyből következik-e majd valamifajta tiltakozás. Nagyon fontos lenne, hogy szülők pedagógusok összefogjanak, és ne hagyják magukat, mert nem ezt nem lehet hagyni – tette hozzá.

Az iskola egyi tanára, Farkas Gábor szerint Kásler Miklós döntése arról szól, hogy egyik igazgató sem nem NER-kompatibilis, ráadásul Budaörs és annak volt SZDSZ-es polgármestere, a hivatalát a rendszerváltás óta betöltő Wittinghof Tamás is renitensnek számít a mai fideszes kormányzat szemében. Farkas Gábor szerint ezek az iskolák talán elfogadóbb, szabadabb, nyitottabb, kicsit liberálisabb világképet közvetítenek, nem politikai, hanem eszmei értelemben, mint ami a kormánynak tetszik.

A pedagógus megjegyezte, hogy az utóbbi évek mindegyik pedagógus megmozdulásában, aláírásgyűjtéseiben, tiltakozó leveleiben mind a két intézmény benne volt kezdeményezőként vagy résztvevőként.

 
A budaörsi Herman Ottó Általános Iskola
Facebook
 


A budaörsi polgármesterrel készített beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Esti gyors/Interjú Wittinghof Tamással
2019. július 22., hétfő 18.20
riporter: Dési János