„Klubrádió
Megbeszéljük...

Talán kérdezze meg, hogyan lehetne lojálisabb?

22/07/2019 19:17

| Szerző: Klubrádió

Úgy dolgozik tovább az igazgatói pályázatával a Kásler embermiiniszternél elbukó budaörsi általános iskola igazgatója, mintha nem csak egyéves megbízása lenne, hanem ötéves mandátuma. A helyiek nem engedik, hogy a kormányzat szétrombolja az évtizedek alatt magas szintre jutott iskola ethoszát, az ott zajló szakmai munkát – mondta az igazgató. A Klubrádióban megszólalt a tanári kar egy másik tagja is, aki szerint egyszeráen arról van szó, hogy az iskolájuk kilóg a fideszes rendszerből.

2019. július 22. Megbeszéljük-részlet/Interjú Farkas Gáborral (2019.07.22.)
09:43
00:00

Nem NER-kompatibilis egyik igazgató sem, ráadásul Budaörs és annak volt SZDSZ-es polgármestere, a hivatalát a rendszerváltás óta betöltő Wittinghof Tamás is renitensnek számít a mai fideszes kormányzat szemében. Ezek az iskolák talán elfogadóbb, szabadabb, nyitottabbm kicsit liberálisabb világképet közvetítenenek, nem politikai, hanem eszmei értelemben, mint esetleg más intézmények – mondta A budaörsi Herman Ottó Áltralános Iskola egyik tanára, Farkas Gábor.

A pedagógus megjegyezte, hogy az utóbbi évek mindegyik pedagógus megmozdulásában, aláírásgyűjtéseiben, tiltakozó leveleiben mind a két intézmény benne volt kezdeményezőként vagy résztvevőként.

Megpróbálják elkaszálni

A tanár annak kapcsán mondta el a véleményét a Megbeszéljükben, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) nemrég elutasította két helyi iskola, az Illyés Gyula Gimnázium és a Herman Ottó Általános Iskola igazgatóinak,Turcsik Viktornak illetve Árendás Péternek a pályázatát.

Farkas Gábor szerint a döntés kiváltotta reakciók a tanári kar körében az érzelmi skála széles spektrumában mozogtak – elkeseredés, bosszúság, harag jellemezte a hangulatot. Ami különösen érthetővé annak fényében, hogy a rátermetnek,,igazi iskolacsinálónak tartott igazgatónak százszázalékos támogatottsága van a tanárok és szülők körében is. „Most, így vagy úgy, de megpróbálják elkaszálni, Nem szakmai az érv” – tette hozzá.

Arról, hogy a kormányzat visszadobta az új, öt éves ciklusra benyújtot igazgatói pályázatokat, Wittinghof Tamás számolt be Facebook-oldalán szombaton. A polgármester szerint a két igazgató évtizedek óta mindenki megelégedésére dolgozik, és komoly sikereket tudnak maguk mögött.

 
Turcsik Viktor, a budaörsi Herman Ottó Áltralános Iskola igazgatója
Facebook
 

Befogadó iskola

Farkas Gábor szerint az iskolában folyó képzésbe nem lehet belekötni, mert a gimnáziumból nagyon nagy arányban mennek egyetemre a diákok, az általános iskola pedig az elmúlt húsz év alatt szürke lakótelepi oktatási intézményből egy kívül, belül megújult, szakmailag is magas szintre jutott hely lett. A tanár szerint a város talán legbefogadóbb iskolájáról van szó, ahová különböző tanulási, beilleszkedési nehézségekkel küzdő, valamint autista és mozgássérült tanulók is járnak, és ez a heterogén összetétel– mint megjegyezte – nagyon fontos a gyerekek eredményes szocializációja szempontjából.

Mindkét pályázó egyedül indult az igazgatói pályázaton, a tantestület, a szülők és a képviselő-testület támogatását élvezve – írta Wittinghof, aki szerint nagy felháborodás fogadta az elutasításokat, és alighanem emiatt döntött úgy a minisztérium, hogy – mivel más pályázó nem volt – egy-egy évig meghosszabbítja az intézményvezetők szerződését. Azzal együtt, hogy a pályázatukat nem fogadták el. „Ez persze csak arra jó, hogy teljes bizonytalansában tartsák őket és az intézményben dolgozókat, tanulókat egyaránt”– írta a polgármester.

Wittinghof Facebook-bejegyzésében hozzátette, az önkormányzat, hiába áldozott annak idején sok pénzt és energiát az intézményekre, azokat a kormány elvette tőle, így az igazgatói kinevezésekbe sincs már beleszólásuk.

Csak Kásler nem támogatta

A tanári kar, a szülők, a diákok, a helyi önkormányzati képviselők és a tankerület is támogatta, pusztán Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter nem, és az ő véleménye számít – mondta a Klubrádiónak Turcsik Viktor, a budaörsi Herman Ottó Áltralános Iskola igazgatója.

Az iskolaigazgatás szerinte valamilyen szinten politikai kérdés, csak amikor elkezdte ezt a munkát, 2003-ban, akkor ez várospolitikai kérdésnek számított. A helyi hatalom elérhető volt, lehetett vele vitatkozni, párbeszédet folytatni, nem úgy mint most, mert olyan asztaloknál születnek a döntések, ahová a szakmát, még a tankerület képviselőit sem ültetik le – tette hozzá.

Az Emmi az Index megkeresésére azt válaszolta, az iskolaigazgatók kinevezése a jogszabályban előírt eljárás szerint történt, a végső döntés, a kinevezés joga az oktatásért felelős miniszteré, azaz Kásler Miklósé volt, hiszen külön oktatásai miniszter nincs. A jogszabályban kijelölt döntéshozó nem találta meggyőzőnek a két vezető szakmai pályázatát – írta az Emmi sajtóosztálya. Hozzátették, az érintett intézményvezetők a következő tanévben is ellátják az intézményvezetői feladatokat, és természetesen módjukban áll ismételten pályázni.

2019. július 22. Megbeszéljük-részlet/Interjú Turcsik Viktorral (2019.07.22.)
12:43
00:00

Nem engednek

Ezzel együtt is, a helyiek nem fogják engedni, hogy a kormányzat szétrombolja az évtizedek alatt felépített iskolát, annak ethoszát, magas színvonalú szakmai munkáját. Addig fog minden évben pályázni, amíg lehet, és addig dolgozik a posztján, amíg engedik neki. A terve továbbra is az, hogy jó iskolát csináljon Budaörsön, tehát annak ellenére, hogy a megpályázott öt helyett csak egy évre szól az igazgatói megbízása, úgy állnak neki a munkának, mintha ötéves mandátuma lenne.

Hozzátette, a szülők és kollégák rendkívül elégedetlenek a minisztériumi döntéssel, azt most álmaiban sem tudja elképzelni, mi következett volna be, ha mást neveznek ki igazgatónak.

Turcsik Viktor riporteri kérdésre azt is mondta, lehet, hogy az ügyben megkeresik a minisztériumot, bár nem hiszi, hogy neki oda kellene mennie, és megkérdezni, hogyan lehetne lojálisabb.

Menniük kell

A két pedagógus után nem sokkal Wittinghof Tamás, a település polgármestere is nyilatkozott a Klubrádiónak. Azt mondta, egész világosan kiderült informális csatornákon keresztül, hogy az Emmi nem akarja megtartani a két iskolaigazgatót, legalábbis hosszabb távon. A település polgármestere szerinte a hatalom értésre adta, hogy itt politikai ügyről van szó.

A beszélgetéseket budaörsi Herman Ottó Általános Iskola tanárával és igazgatójával készített interjúkat a fenti lejátszókra kattintva hallgathatja meg!

Megbeszéljük/ Budaörsi iskolák vs Emmi
2019. július 22., hétfő 16.35
riporter: Bolgár György