„Klubrádió
Esti gyors

Waldorf-siker

19/07/2019 17:56

| Szerző: Klubrádió

Amennyiben hinni lehet az oktatási államtitkárnak, nem érinti majd hátrányosan a Waldorf-iskolákat a közoktatási törvény módosítása.

2019. július 19. Esti gyors - részlet 19.07.19. Szabó Zoltán
05:12
00:00

Megállapodott a Magyar Waldorf Szövetség az oktatási államtitkárral arról, hogy a köznevelési törvény módosítása nem érinti majd hátrányosan az alternatív iskoláikat. Azért felhőtlen örömre nincs ok, jöhetnek még meglepetések, hisz készülőben van az új alaptanterv. Azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a Waldorf-iskolákat, amelyek mintegy harminc évvel ezelőtt kezdtek működni Magyarországon, már többször is megpróbálták ellehetetleníteni.

Amit eddig tudni lehet, azt Szabó Zoltán, a szövetség ügyvezetője mondta el az Esti gyorsban. Visszavonta a kormányzat azt a rendelkezést, mely szerint a szöveges értékelés mellé érdemjegyeket is kellett volna adni a diákoknak. Ezzel egy időben viszont bekerült a módosításba az a passzus, hogy a kerettantervtől csak legfeljebb 30 százalékkal térhetnek el. Ez azért érdekes, mert a Waldorf-iskolákban nem a hagyományos tanórai szisztémában dolgoznak, hanem blokkokban adják át az ismeretanyagot.

Az állami kerettantervtől legjobban a Waldorf-iskolák tanterve különbözik, s ha ez megfelel, akkor a többi alternatív iskola is jól jár ezzel a megállapodással.

A következő kényes pillanat akkor lesz, amikor -várhatóan novemberben- megjelenik az új kerettanterv. Szabó Zoltán bizakodó, hisz ígéretet kapott arra, hogy a kormányzat nem akarja ellehetetleníteni az alternatív iskolákat. Reméli, hogy a központi akarat is a készség- és kompetencia alapú nevelést helyezi előtérbe, és akkor nekik sem kell sokat változtatniuk a tantervükön. November már nincs messze.

Az interjút a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila.

Esti Gyors
2019.07.19.
Műsorvezető: Herskovits Eszter