„Köszönjük,
Reggeli gyors

Sokáig már nem fog menni a trükközés – több ezer tanár hiányzik

18/07/2019 11:21

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Wilk Valentin

Indulhat a tanév, legfeljebb több helyen nyelvtanár nélkül, tűzoltás folyik az oktatásban, de a kormány pár év múlva már nem tud ügyeskedni az óraszámokkal – mondta a Klubrádióban Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke.

2019. július 18. Reggeli gyors / részlet, Totyik Tamás (19.07.18.)
01:15
00:00
Valószínű, több mint négyezer pedagógus hiányzik az oktatási rendszerből, de a tanévet ettől még el lehet majd kezdeni, csak sok helyen nem lesz mondjuk nyelvtanár vagy biológiatanár – mondta a Reggeli Gyorsban a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás.

A szakmai szervezet tisztségviselője szerint az Oktatási Hivatal az óraszámokkal való trükközéssel próbálja elrejteni a hiányt, de ez pár éven belül már nem fog menni, ugyanis sokkal többen mennek nyugdíjba, mint ahányan levizsgáznak.

Ráadásul újabb problémát jelent majd, hogy a pedagógusképzésben résztvevők nagyobb részének nincs nyelvvizsgája, így jövőre ők már jelentkezni sem tudnak az egyetemre.

A szakszervezeti vezető hozzátette, tűzoltás folyik, és egyelőre nem látni, hogy az oktatási kormányzat hogyan akarja megoldani a problémát.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma korábban tagadta az Index tavaly őszi értesülését, miszerint négyezer pedagógus hiányzik az oktatási rendszerből. Idén viszont éppen ennyi pedagógusi állást hirdetnek a közigazgatási állásportálon, derült ki az RTL Klub Híradójából. Van olyan település, ahol komplett tanári kart keresnek.

Reggeli gyors/Interjú Totyik Tamással
2019. július 18., csütörtök 07.20
riporter: Lampé Ágnes