„Klubrádió
Esti gyors

Katasztrofális tanárhiány fenyeget

13/03/2019 11:14

| Szerző: Klubrádió

Sok tanár megy nyugdíjba a közeljövőben és a fiatalok közül kevesen választják ezt a hivatást. Sürgős megoldásra volna szükség.

2019. március 12. Esti gyors - részlet 19.03.12. Horváth Péter
07:45
00:00

A tanárok harmada mehet nyugdíjba a következő tizenöt évben, azaz elképesztő tanárhiány várható. A gondot tetézi, hogy a fiatalok körében nem túl népszerű ez a hivatás, vagyis az utánpótlás is bizonytalan. Beígértek ugyan harminc százalékos béremelést, de nem tudni, hogy ezt hány év alatt hajtanák végre.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke mondta el a részleteket az Esti gyorsban. Véleménye szerint egyszeri nagyobb összegű béremelésre volna szükség, azután egy társadalmi standardra kellene beállni. Már most is az a baj, hogy a kezdő pedagógus fizetése kevesebb, mint a garantált bérminimum. Szükség lenne az életpálya modellre is, amelyről már volt ugyan szó, de nem valósult meg, ahogy kellett volna.

Való igaz, hogy a közeljövőben sokan mehetnek nyugdíjba az általános szabály szerint is. Ám itt van a nők 40 év utáni kedvezményes nyugdíja és arra is van lehetőség, hogy valaki 60 éves kora után úgy dolgozzék, hogy töredék munkaidőt vállal.

 
Forrás: Pexels.com
 

Azoknak a fiataloknak, akik majd a helyükbe lépnek, már bent kellene lenniük a rendszerben, de nincsenek, mert nem túl vonzó ez a hivatás. Akik el is kezdik a főiskolát, egyetemet, meggondolhatják magukat menet közben és más pályát választhatnak. Ha mégis megszerzik a diplomát, akkor sem biztos, hogy maradnak, mintegy harmaduk 5 éven belül elhagyja a katedrát. Óvodapedagógusok, gyógypedagógusok is hiányoznak.

Summa summárum, ha marad ennyi iskola, ezzel az óraszámmal, akkor katasztrofális tanárhiány lesz. Gondolkodni kellene tehát a nyugdíjasok ösztönzésén, hogy legalább részmunkaidőben térjenek vissza. Az sem biztos, hogy a legkisebb falvakban is kell iskola, lehet, hogy össze kell vonni kisebb osztályokat. A béremelést pedig nem lehet megúszni.

Szénási Sándor interjúját a felső „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.