„Klubrádió
Reggeli gyors

Tucatjával jelentik fel politizálással vádolt tanáraikat az egyetemi hallgatók – Balliberális mételyt tapasztalnak az egyetemen

28/11/2018 16:01

| Szerző: Galavits Patrik/Klubrádió

A 888 a Klubrádióval azt közölte, keddig több mint 40 email érkezett hozzájuk, amelyben a hallgatók jelezték, hogy tanítás helyett agresszív, ellentmondást nem tűrő kampányt folytatnak az előadók az órákon. A hasonló írások folyamatosan érkeznek a 888-hoz. Tanárok közben önfeljelentő mozgalmat indítottak. Pintér Dániel Gergő egyetemi oktató szerint az önfeljelentő kollégák nem ijedtek meg és nem változtatnak tanítási szokásaikon.

2018. november 28. Reggeli gyors - riport: Feljelentett egyetemi oktatók (2018.11.28.)
00:00
00:00
A kormány szócsöveként működő 888.hu felhívást tett közzé: arra kérnek egyetemi hallgatókat, jelentsék nekik, ha valamely tanáruk úgynevezett balliberális politizálásba kezd az órákon. Egyetemi oktatók válaszul a közösségi médiában indították el a „tiltakozom önmagam ellen” hashtaget, amivel mindenki jelezheti, ha szerinte sértette a 888 érzékenységét. 

Galambpiszok és egyetemi oktatás

- Halló, 888? Feljelentést szeretnék tenni!

- Nagyszerű! Baloldali, netán liberális mételyt tapasztalt az egyetemen?

- Nem. A szomszédasszonyom, aki magunk közt szólva egy ocsmány szipirtyó, az ablakában eteti azokat a piszkos galambokat. A galambok pedig direkt odaszarnak a muskátlimra.

- De kérem, ehhez nekünk semmi közünk!

- Miért, az egyetemi oktatáshoz mi közötök van?!

Ezt a viccet posztolta kicsit vulgárisabb formában Facebook-oldalán Konok Péter, miután a kormányközeli 888.hu arra kérte olvasóit: jelentsék, ha úgymond kéretlen baloldali politizálással találkoznak egyetemi óráikon.

A közösségi médiában Pintér Dániel Gergő, PR-stratéga és egyetemi oktató egy Facebook-bejegyzéssel indította el a „Tiltakozom önmagam ellen” nevű mozgalmat – ezzel ironikus választ adva a 888 felhívására.

Bejegyzésében egyebek mellett azt írja, az elmúlt években hang- és videofelvételekkel egyértelműen bizonyítható módon több száz alkalommal beszélt: 

  • - a magyar médiapiac szervilizmusáról, átpolitizálódásáról;
  • - a kormánypropaganda etikátlanságairól;
  • - a gyűlöletkampányok és a fakenews veszélyeiről;
  • - a Miniszterelnök szakpolitikai melléfogásairól.
 
 Pintér Béla Gergő kommunikációs és PR-szakember, egyetemi oktató
 

Lehet róla szó, de nem így

Pintér Dániel Gergő a Klubrádiónak azt mondta, szerinte a 888 felhívása kifejezetten érinti az egyetemi és oktatási szabadság kérdését, amit viszont hiba átpolitizálni. Úgy véli, szükség van a vitára az egyetemeken történő politizálásról, csak nem ilyen formában.

A BME oktatója, Bárány Tibor is használta a közösségi médiában a tiltakozomönmagamellen hashtaget. A filozófus azt mondta, az órákon valóban beszélnek akár aktuálpolitikát is érintő kérdésekről, de propagandáról szó sem lehet.

Pintér Dániel Gergő szerint sokat segíthet vitákban a kiegyensúlyozott oktató-hallgató kapcsolat. Az általa oktatott kommunikációs tárgyakban pedig úgy véli, különösen fontos, hogy a hallgatók megtanuljanak tárgyilagosak lenni.

Az önfeljelentő oktatók nem ijedtek meg és nem változtatnak tanítási szokásaikon. Annak ellenére sem, hogy például Bárány Tibor tud olyanról, aki elgondolkodott drasztikusnak nevezhető lépésen.

A PR-stratéga azt mondja: ezzel a támadással az oktatókon megnő a felelősség, de változtatni ő sem fog semmin.

Folyamatosan mennek a feljelentések

A 888 szerkesztősége részéről a Klubrádióval azt közölték, keddig több mint 40 email érkezett hozzájuk, amelyben a hallgatók jelezték, hogy tanítás helyett agresszív, ellentmondást nem tűrő kampányt folytatnak az előadók az órákon. A hasonló írások folyamatosan érkeznek a 888-hoz – tették hozzá.

(Galavits Patrik/Klubrádió)