„Klubrádió
Megbeszéljük...

Tízezer dolláros tandíjat jósol a Corvinuson

13/02/2019 14:40

| Szerző: Klubrádió

A Corvinus egyetemnek a hallgatóktól is jelentős összegeket kell beszednie, ha emelni akarja az intézményben folyó oktatás színvonalát, ahhoz nem lesz elegendőek a tervezett új finanszírozási rendszer szerint érkező jövedelmek - véli Polónyi István oktatáskutató. Azzal, hogy a Corvinus egyetemen vállalati részvényeket kap, hogy azok hasznából tartsa fenn magát,  a kormány egyedülálló finanszírozási formát próbál ki, egyelőre azonban több a kérdés, mint a válasz - mondta Mészáros Tamás, az intézmény volt rektora.

2019. február 13. A lényeg - Polónyi István-interjú (2019.02.13.)
01:15
00:00
Évi tízezer dolláros tandíjak is lehetnek majd az alapítványi tulajdonba kerülő Budapesti Corvinus Egyetemen a Klubrádió által megkérdezett oktatáskutató, Polónyi István szerint.

A szakember a Reggeli Gyorsban beszélt arról, hogy a várhatóan a Mol és a Richter cégek állami tulajdonban lévő, nagyjából 380 milliárdos részvénypakettjének hozamából működő intézménynek a tandíjakból is nagy összeget kell majd beszednie ahhoz, hogy jelentősen emelhesse az oktatás színvonalát.

Polónyi István kiemelte, hogy eddig több ezren tanultak állami támogatással közgazdásznak a Corvinuson, a kevés ösztöndíjas kivételével a jövőben erre más intézményekben vagy külföldön lesz lehetőség.

Az oktatáskutató szerint a Corvinusnak külföldi diákokat kell majd Magyarországra csábítani, ez azonban nem lesz könnyű, hiszen ilyen tandíjak mellett Angliában, vagy Svájcban is lehet tanulni.

Meseszerű

Azzal, hogy a Corvinus egyetemen vállalati részvényeket kap, hogy azok hasznából tartsa fenn magát,  a kormány egyedülálló finanszírozási formát próbál ki.

2019. február 12. Megbeszéljük - részlet 19.02.12. Mészáros Tamás
13:56
00:00
Egyelőre azonban több a kérdés, mint a válasz a Budapesti Corvinus Egyetem finanszírozásának ügyében. Az innovációs miniszter jelentette be, hogy Mol- és Richter-részvényeket kap az intézmény, azok osztalékából gazdálkodhat. A pénz még valamivel több is lesz, mint a mostani állami támogatás, vagyis a Corvinus szabadabb, gazdagabb, versenyképesebb, függetlenebb lehet. Mészáros Tamás volt rektor ezt meseszerűnek tartja.

Először is: az Orbán-kormány egész eddigi tevékenységével ellentétes a lépés. Nem lehet tudni, mi áll mögötte. Aztán: a részvényvagyon egy alapítványé lesz, amelyről még nem lehet tudni, hogy a kuratóriumában kik lesznek és nekik mi lesz az érdekük. Sajátos, hogy eközben az ingatlanvagyon az egyetemé. Továbbá: ki garantálja, hogy a két nagyvállalatnak minden évben lesz ennyi osztaléka? Mi történik, ha beüt egy újabb gazdasági válság?

Mészáros Tamás szerint ez a modell nem alkalmazható a felsőoktatás egészére még akkor sem, ha esetleg a Corvinusnál beválik.

 
Forrás: Flickr.com
 

További kérdés, hogy milyen lesz a kuratórium és a rektor, illetve a kancellár viszonya. A költségvetést a vagyonkezelő, azaz a kuratórium határozza meg, és ettől függ, hogy hány hallgatója lehet az egyetemnek, és az is, hogy milyen lesz az ösztöndíjas, illetve fizetős hallgatók aránya.

A volt rektor szerint a helyes út az lenne, ha a Corvinus igazi nemzetközi egyetemmé válhatna, számos külföldi professzorral és sok külföldi diákkal.

Bolgár György interjúját a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Címlapfotó: 168 óra.hu.