„Klubrádió
Reggeli gyors

Letették az érettségit, de elvették tőlük

18/07/2019 15:27

| Szerző: Klubrádió

Tizenöt diák sikeres érettségi vizsgáját utólag megsemmisítette a vizsgabizottság. Nem csaltak, nem tehetnek semmiről, mégis nagyon sokat (felvételit, munkát) veszítettek - mondja a szakértő.

2019. július 18. Reggeli gyors / részlet, Szigethy Emma (19.07.18.)
09:40
00:00
Az index számolt be arról, hogy botrányos helyzet alakult ki a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium esti tagozatán, ugyanis tizenöt diák sikeres érettségi vizsgáját utólag megsemmisítette a vizsgabizottság, pedig a tanulók nem csaltak a vizsgán.

Szigethy Emma érettségi vizsgaelnököt kérdeztük, aki hangsúlyozta: ebben az esetben nem ő volt a vizsgaelnök. A problémát az okozta, hogy átjelentkezett a 15 diák a Szinyei gimnáziumba. A jogszabály előírja ebben az esetben a különbözeti vizsgát azokból a tárgyakból, amelyekről az intézmény vezetése látja, hogy nincsenek meg.

Azt nem tudni, mikor, de az intézmény vezetője írt egy olyan határozatot, hogy az érintetteknek nem kell különbözeti vizsgát tenniük. Ha az átiratkozáskor kiderül, hogy mégis kell, lett volna rá idő, hiszen a 11-12. évfolyamot már ott végezték, az érettségire készüléskor már nyilván nem. Nem jelezték a diákoknak, hogy bármi probléma lenne, az iskola valószínűleg nem körültekintően állította az össze a dokumentumokat arról, hogy ki bocsátható vizsgára.

Másrészt az egyik diák elmondása alapján a vizsgabiztos vagy a bizottság egyik tagja a folyosón szólt neki, hogy  vannak ugyan problémák az iratokkal, de jöjjenek be vizsgázni. Ezt nem tehette volna, nem a folyosón kell információt adni, a bizottságnak jogszabályi kötelessége az írásbelik előtt megnézni minden dokumentumot.

Így tehát a diákok letették az írásbelit, majd a szóbelit, kiállították nekik a bizonyítványt, és valaki, nyilván a vizsgabizottság az eredményes érettségi után jelezte, hogy nincs különbözetijük, ezért eredménytelennek minősítik az egészet. Szigethy Emma szerint jogos a tanulók felháborodása, lett volna idejük különbözeti vizsgára, ha szólnak nekik, és etikátlan, hogy utólag tudták meg: hiába tették le sikerrel az érettségit. Van, akinek már letárgyalt munkahelye volt, csak az érettségi papírja hiányzott. Mi van akkor, ha nem tudják beadni a felvételi pontszámokat, aminek lejár július végén a határideje?

Az a kérdés, hogy az Oktatási Hivatal és a kormányhivatal hogy dönt, mert eljutott hozzájuk az ügy. Nem a képző intézmény vezetőjének kellett volna megsemmisítenie az előző határozatát a különbözeti vizsgáról, hanem a vizsgabizottságnak rendkívüli jegyzőkönyvet felvennie és értesítenie az OH és a kormányhivatal illetékesét. Csak a vizsgázók jártak rosszul. Ősszel vannak a pótló- és javítóvizsgák, legközelebb akkor lesz lehetőségük. Ennek anyagi, erkölcsi, lelki következménye is van Szigethy Emma szerint. Jelezte azt is: sajnos nem egyedi esetről van szó, ez most azért derült ki, mert a sajtóhoz fordultak az érintettek.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Wikipedia

Reggeli gyors 
2019. 07.18. 07:30 
Műsorvezető: Lampé Ágnes