„Klubrádió
Reggeli gyors

Tankönyvek – Csak egy maradhat

30/07/2019 09:18

| Szerző: Klubrádió

Megöli a versenyt a kormány a tankönyvpiacon. Egyentankönyv, egyentanár, egyengyerek. Egyetlen kérdés marad: kinek jó ez?

2019. július 30. Reggeli gyors - részlet 19.07.30. Romanovics András
07:19
00:00

Két magánkiadó is átadta az államnak népszerű tankönyvek kiadási jogát, miután azok engedélyét nem hosszabbították meg. A kiadványok tartalma nem változott. Vagyis: ha ugyanazt a könyvet az állami tankönyvkiadó jelenteti meg, akkor jó, ha egy magánkiadó, akkor nem jó.

Ez színtiszta diszkrimináció – mondja Romankovics András, a Tankönyvesek Országos Egyesületének alelnöke. Pedagógiai szempontból indokolhatatlan, hogy miért nem a minőség számít, hanem a kiadó személye, avagy a cég kötődése. Kinek jó ez? - veti fel a kérdést Romankovics András. A gyerekeknek, a szülőknek, az iskoláknak biztosan nem. Ha nincs verseny, akkor nincs garancia a minőségre. Márpedig ettől az évtől csak állami kiadású tankönyveket rendelhetnek az iskolák.

A magánkiadók különböző túlélési stratégiákat alkalmaznak. Voltak, amelyek pereket indítottak, de megelégelték a talán soha véget nem érő jogi vitákat. Az állami kiadónak történő átadás sem jött be a cégek zömének. Volt olyan kiadó, amely digitális formában ingyenesen hozzáférhetővé tette könyveit. Romankovics András például beszámolt arról, hogy két hét alatt ötszáz tanító igényelt egy ilyen ingyenes kiadványt. Egyértelmű tehát, hogy sok-sok olyan pedagógus van, aki elégedetlen az állami tankönyvekkel. Az oktatási kormányzat (ha van ilyen) viszont hajthatatlan.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Csaba.

Reggeli gyors
2019.07.30. 06:00
Műsorvezető: Dési János