„Klubrádió
Reggeli gyors

Csak néznek döbbenten a szinyeis szülők

12/08/2019 13:04

| Szerző: Klubrádió

Nagyon nem értik, hogyan lehet egy abszolvált érettségi után visszamenőleg különbözeti vizsgákat követelni a diákoktól, ámokfutó hivatalok hibás döntései nehezítik fiatalemberek életét – mondja a Szinyei Merse Pál Gimnázium érettségi botrányáról az egyik szülő a Klubrádiónak.

 

 

2019. augusztus 12. Reggeli gyors-részlet/Interjú Vrana Ildikó szülővel (19.08.12.)
05:45
00:00

Még múlt héten leváltották a Szinyei Merse Pál Gimnázium igazgatóját, és az intézmény nem érettségiztethet a következő tanévben az idei érettségi körül kialakult problémák miatt. Júliusban derült ki, hogy tizenöt diák sikeres érettségi vizsgáját utólag megsemmisítette az érettségi vizsgabizottság, és a Szinyei esti tagozatán vizsgázó diákoknak a sikeres érettségi után jelezte a vizsgabizottság, hogy egy-egy tantárgyból különbözeti vizsgákat kellett volna tenniük.

Vrana Ildikó az egyik tanuló édesanyja azt mondta, a Szinyei ugyanolyan pedagógiai programmal működött mint más hasonló intézmények, ezért nem értik, hogy miért csak őket büntetik.

 
Szinyei Merse Pál Gimnázium, Budapest VI. kerület, wikipedia
 


Az Index korábban azt írta, a problémát mind a 15 diáknál nagyon hasonló helyzet okozta. A különböző típusú iskolákból 1-2 év után a Szinyei esti tagozatára érkező diákok ugyanis különböző évfolyamokon tanulták korábban a kémia, biológia, fizika és földrajz tantárgyakat. És utólag, már az érettségi után jelezte a vizsgabizottság: érettségi előtt különbözeti vizsgákat kellett volna egy-egy (az eltérő tanrendekből adódó) hiányzó osztályzat miatt tenniük. Simon Józsefnél például a kémia, más diákoknál a biológia osztályzat okoz bonyodalmakat.

Vrana Ildikó szerint a szülők teljesen hibás és felesleges döntésnek tartják az igazgató, Tóth Gábor leváltását, mert az intézményvezető ugyanolyan ártatlan volt az ügyben, mint azok a diákok, akiknek az érettségijével utólag probléma volt. A hivatalok ámokfutása zajlik, akik az igazgatót teszik meg bűnbaknak – mondta. A szülő húsz diákról tud, a korábbi hírekben megjelent 15-tel szemben, akiket most közvetlenül érint a botrány – szerinte ennyien vannak, akik idén elbukták az érettségit, illetve a továbbtanulni szándékozók a szeptemberi évkezdést is a felsőoktatásban.

Szülőként úgy látja, ebben az ügyben a hivatalok részéről bármit meg lehet tenni, azt is, hogy egy teljesített, sikeres érettségi után követeljenek a diákoktól visszamenőleg különbözeti vizsgát egyes tantárgyakból.

Vrana Ildikó szerint eddig egyetlen próbálkozásuk sem volt sikeres, a minisztériumba beadott kérelmükkel nem értek el sikert, így nem gondolják, hogy bármilyen drasztikus lépéssel befolyással lehetnének a folyamatokra. Fogalmuk sincs, mi zajlik és tehetetlenül nézik, mi történik – tette hozzá.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Vrana Ildikó szülővel
2019. augusztus 12., hétfő 07.15
riporter: Szénási Sándor