„Klubrádió
Reggeli gyors

Gyöngyöspata: az Emmi most kezd el konzultálni

27/01/2020 15:59

| Szerző: Klubrádió

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma konzultációt kezd a gyöngyöspatai romákkal, akik szegregált oktatásuk miatt kártérítést kaptak. A roma diákokat képviselő alapítvány kurátora nem is érti, hiszen nyolc évük lett volna megszüntetni a szegregációt vagy felajánlani bármi mást, így Farkas Lilla szerint ez az ajánlat elkésett és igaziból nincs mivel üzletelni.

2020. január 27. Reggeli gyors / részlet, Farkas Lilla (20.01.27.)
05:47
00:00

Folytatódik a szegregált oktatásba kényszerített romák kártérítésének ügye Gyöngyöspatán. Az Emmi, amely túllépte már a kártérítés határidejét, most kezdett el tárgyalni a helyiekkel, de a civilekkel nem, és főleg azokkal nem, amelyek képviselőik a romákat, a felpereseket. Rétvári Bence államtitkár szerint „megdöbbentő és felháborító”, hogy az alapítvány beszélt a helyiekkel és pertaktikai okokból nem válaszoltak arra, ki fogadná el a természetbeni kártérítést, magyarán nem működik együtt a minisztériummal,

Farkas Lilla, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány kurátora a Klubrádiónak azt mondta: nem kell együttműködniük a minisztériummal, a tárca nem alperes, ők az alperesekkel együttműködnek, el is küldték azt a választ, amelyre a gyöngyöspatai felperesek kérték őket. Pertaktikai okokból a sajtónak nem nyilatkoztak. Farkas Lilla közölte: a romák a tankerülettől követelnek pénzt, nem az önkormányzattól, nem akarnak megfelelni a hamis sajtókampánynak.

Azt se tudja, mire gondolnak az egyezségi tárgyalással, nyolc évük volt az alpereseknek és a minisztériumnak szegregáció megszüntetésére. Szerinte későn jönnek ezek az ajánlások és nem érti, miért a sajtó útján, mert úgy véli, ha egyezkedni akarnának valakivel, elkerülnék ezt az utat, a sajtón keresztül ultimátumok szoktak jönni.

Sok ingyenes tanfolyam elérhető a munkaügyi központból, ezek azért ingyenesek, mert EU-s adófizetői pénzből mennek. Abban segíthetnék az érintettek elhelyezkedését, hogy legalább szakmai gyakorlatra, tanoncnak felvegyék őket az ingyenes tanfolyamokról (bolti eladónak vagy fodrásznak), de ennek semmi köze a perhez. Ezek a lehetőségek tehát amúgy is léteznek, nincs mivel üzletelni Farkas Lilla szerint.

Csaknem 100 millió forintról van szó, de 60 felperesről, tehát átlag 1,5 millió forint. Sokaknál 8 év szegregált és alacsonyabb minőségű oktatásért mást felajánlani „eléggé frivol” – fogalmazott Farkas Lilla.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: MTI/Komka Péter

Reggeli gyors
2020.01.27. 08:10
Műsorvezető: Szénási Sándor