„Klubrádió
Reggeli gyors

Hol van a 100 millió forint?

18/01/2020 05:30

| Szerző: kl

Jogerős bírósági ítélet mondja ki, hogy 60 gyöngyöspatai romának kártérítést kell kapnia, mert iskolás korukban elkülönítették őket nem roma társaiktól. Viszont nincs, aki tudna fizetni.

2020. január 17. Reggeli gyors - részlet 20.01.17. Csemer Géza
06:43
00:00

„Természetben” kárpótolnák azokat a gyöngyöspatai romákat, akiket iskolás korukban szegregáltan oktattak, s emiatt összesen 99 millió forintnyi kártérítést kellene kapniuk, jogerős bírósági ítélet szerint. A térség fideszes országgyűlési képviselője azonban tudtukra adta, hogy a tankerületnek nincs erre pénze, mert ami van, az kell az iskola felújítására. Ezért a szóban forgó értékben oktatást, képzést kaphatnak az érintettek, tanulhatnak idegen nyelvet, informatikát, vagy valamilyen szakmát. A képviselő egyébként az ítéletet igazságtalannak tartja, amely nem békét teremt, hanem békétlenséget.

Csemer Géza, a helyi roma önkormányzat elnöke elmondta a Reggeli gyorsban, hogy valóban nő a feszültség Gyöngyöspatán. A 60 ember várja a megítélt pénzt. Ők ugyanis időközben kinőttek az iskolapadból, családjuk van, egyszerűen pénzre van szükségük. A tanulás már csak azért sem megoldás, mert annak idején áldatlan körülmények voltak az általános iskolában, összevont osztályokba kényszerítették őket, együtt ültek az órán az alsósok, egy másik osztályban a felsősök, így a szegregáció következtében lemaradtak a tanulásban. Némelyikük írni, olvasni is csak nehezen tud.

Orbán Viktor is megszólalt az ügyben, megkérdezte: hogyan lehet, hogy egy etnikailag meghatározott csoport tagjai nagy összeget kapnak mindenféle munka nélkül?

Gyöngyöspatán pedig 60 roma ember és családja várja a megítélt pénzt.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Komka Péter.

Reggeli gyors
2020.01.17. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert