„Klubrádió
Reggeli gyors

Iványi Gábor: Orbán mindent megtett azért, hogy mennie kelljen

24/01/2020 14:22

| Szerző: Klubrádió

Mindent megtett a miniszterelnök azért, hogy távoznia kelljen abból a hivatalból, amelyre méltatlanná vált – közölte Iványi Gábor lelkész arra reagálva, amit Orbán Viktor a gyöngyöspatai romák kártérítésének ügyében mondott.

2020. január 23. Esti gyors - részlet 20.01.23. Iványi Gábor
08:55
00:00

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség petíciót indított, amelyben tiltakozik a roma közösséget ért újabb politikai támadás ellen. Orbán Viktor etnikai indíttatású konfliktusnak nevezte, hogy szerinte a gyöngyöspatai iskolában a szegregált romák „munka nélkül jutottak pénzhez”, ezért a mondatáért felszólították a miniszterelnököt, hogy mondjon le tisztségéről.

Iványi Gábor, a testvérközösség vezetője az Esti gyorsban azt mondta: lehet, hogy most éppen nem aktuális remélni ezt, viszont „elvárni kötelességük”, mert mindent megtett a miniszterelnök azért, hogy távoznia kelljen abból a hivatalból, amelyre méltatlanná vált. Amit Orbán Viktor mondott, azzal azt üzeni mindenkinek, hogy bármilyen ügyben – legyen az régóta megbántott, megalázott, jogaiktól elzárt roma emberek ügye vagy bármi egyéb, például egyházak státusza – az lesz, amit ő akar, nem az, amit bármilyen bíróság dönt. Ennél sokkal kisebb ügyekért egy kultúrállamban joggal várják el, hogy távozzék, aki ilyet enged meg magának.

Az emberek félnek véleményt nyilvánítani, rettegnek, hogy milyen retorzió érheti őket, ezért hallgatnak. De Iványi Gábor szerint igaz ügyekért érdemes kockázatot vállalni, a dolgok azzal kezdődnek, hogy szólunk, ha kell, többször és határozottabban szólunk, és hátha másoknak is eszükbe jut, hogy ezt kellene tenni. Akiket kárvallottként érint a dolog, azt érzik, hogy legalább gondolnak ránk és mellénk állnak. A szolidaritást kifejezni valamennyiünknek kötelességünk – tette hozzá.

A lelkész hangsúlyozta: ezeket az embereket jogsérelem érte, helyesen állapította meg a bíróság, hogy megilleti őket valamilyen kárpótlás, ami egyébként nem nagy összeg. Az életük „meg van pecsételve” azzal, hogy nem jutottak hozzá a megfelelő oktatáshoz, hiszen több mint tíz év telt el a szegregáció kezdete óta. Iványi Gábor azt mondta, akár évszázadok elteltével is meg kell követni azokat, akik sérelmet szenvedtek el, példaként a szefárd zsidókat hozta Spanyolországban, akiket kiűztek az országból I. Izabella idején, a 15. század végén, de most, aki bizonyítani tudja származását, visszakaphatja állampolgárságát.

Valaki eldönti, hogy a pénzbeli juttatás helyett valami természetbeni juttatást kell adni, ez „arcpirító dolog” Iványi szerint, az üzenete rossz, méltatlan, sértő, és legközelebb egy másik kisebbséggel is ez történhet.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Esti gyors
2020. január 23. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti János