„Klubrádió
Hetes Stúdió

Orbán beszéde után: a bírákat veszik célba?

18/01/2020 12:57

| Szerző: Klubrádió

Lengyel mintára a kormány célkeresztjébe kerül-e a bírák függetlensége, vagy Orbán Viktor megelégszik az indulatok pillanatnyi felkorbácsolásával? Mekkora is valójában az infláció? Mi lesz elfeledett szomszédainkkal? Milyen a magyar választási rendszer amerikai szemmel? Ezek lesznek a Hetes Stúdió témái.

2020. január 18. Hetes Stúdió / részlet, ajánló (20.01.18.)
01:48
00:00

Gyalázatosnak nevezte a Klubrádiónak Orbán Viktor múlt heti kijelentéseit Fleck Zoltán jogszociológus. A miniszterelnök január 9-i sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a gyöngyöspataiaknak és a fogvatartottaknak megítélt kártérítés sértheti az emberek igazságérzetét – utóbbi üggyel kapcsolatban hozzátette: utasítani fogja Varga Judit igazságügyi minisztert, hogy ne fizessék ki a Strasbourgban megítélt kártérítéseket. Ezek után kérdés: lengyel mintára a kormány célkeresztjébe kerül-e a bírák függetlensége, vagy Orbán Viktor megelégszik az indulatok pillanatnyi felkorbácsolásával.

Az inflációt az emberek sokszor magasabbnak érzik, mint amit a hivatalos adatok mutatnak. Különösen, mert miközben az inflációt 4 százalékra jelzi a statisztikai hivatal, az élelmiszerek többségének az ára vagy nyolc százalékkal ment fel. Ennek ellenére lehet, hogy a 4 százalék reális – bár kétségtelen sok vitára ad okot a mérés módszertana.

Pápán egy fantasztikus kiállításon emlékeztek a város megölt zsidó polgáraira. Az Elfeledett szomszédaink kiállításból egy állandó bemutatót rendelt a város, később vitába keveredett az egyik alkotóval, Gyekiczki Andrással – miután úgy festett, elment a kedvük ettől a tárlattól.

Most a jogvita lezárult, s a kész kiállítás egy részét megint láthatóvá tették ugyan a romos pápai zsinagógába – de nemcsak, hogy sehol nem hirdették ezt meg, de a Rajk László tervezte fantasztikus installáció egy részét is lespórolták. Ki is állították és nem is az „elfeledett szomszédainkat”.

A magyar választási rendszert vizsgálta az amerikai politológus, Jesse Richman, egyetemi docens, amikor Magyarországon töltött egy félévet. Munkájáról részben a Washington Postban számolt be. Szerinte nem kifejezetten a Fidesznek kedvez a választási törvény, hanem bármelyik nagy pártnak. Ha az ellenzék az önkormányzati választások mintájára összefog, hasonlóan nagy párt lehet. Ezzel együtt úgy látja, megvan az esélye a Fidesznek arra, hogy mint a jelenleg is a legnagyobb támogatottsággal bíró párt - győzzön a továbbiakban is.

Megbeszéljük a hét eseményeit Berecz Annával, Gulyás Erikával és Bolgár Györggyel. Hetes Stúdió szombaton délután 3-tól.