„Klubrádió
Reggeli gyors

Talárban a kormány ellen - Tüntetés Varsóban

13/01/2020 13:07

| Szerző: Klubrádió

Ahogy a magyar, úgy a lengyel kormány is meg akarja „fegyelmezni” a bírákat. A sors fintora, hogy az ottani kormánypárt neve: Jog és Igazságosság (PiS). Varsóban már az utcán zajlik a tiltakozás.

2020. január 13. Reggeli gyors - részlet 20.01.13. Gordon István
09:16
00:00

Hosszú út vezetett a hétvégi taláros tüntetéshez, amelyen lengyel bírák tiltakoztak a kormány úgynevezett igazságügyi reformja ellen. Huszonkét európai országból érkeztek hozzájuk kollégák, és varsói civilek ezrei is csatlakoztak a tiltakozókhoz.

Kaczynski pártja már 2015-ben, a hatalom átvételekor fontos feladatának tartotta, hogy rendet tegyen az igazságügyben – mondta el a Reggeli gyorsban Gordon István Lengyelország-szakértő. Meg akart szabadulni a „kommunista rendszer bíráitól”, az igazságszolgáltatási tanács 25 tagjából 15-öt kitettek volna, és az új tagokat nem maguk a bírák választhatták volna, hanem a politika. A szakmai szempontokat tehát kukázták volna. 2017-re érett be annyira a helyzet, hogy már nagyobb utcai megmozdulások voltak és nem csak Varsóban, hanem több vidéki nagyvárosban is.

A törvény tervezetét kifogásolta az Európai Unió Bírósága, az Európa Tanács emberi jogi biztosa, a Bírói Tanácsok Európai Hálózata és más szervezetek is. Néhányan odáig mentek, hogy ha a kormánypárt végigviszi az elképzelését, akkor Lengyelországnak nincs helye az Európai Unióban. (Mint ismert, Lengyelország ellen is folyik a 7-es cikk szerinti eljárás, mint Magyarország ellen.)

Mindez Kaczynski pártját nem zavarta különösebben, az alsóház már el is fogadta a bírák fegyelmezéséről szóló törvényjavaslatot, a szombati tüntetésen a résztvevők egyik követelése éppen az volt, hogy a szenátus utasítsa el.

Közben az ellenzék egyre erősödik, és közeledik az elnökválasztás. Kaczynski láthatóan napról napra idegesebb.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2020.01.13. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor