„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán, a történelem visszacsinálója

28/11/2019 07:06

| Szerző: Klubrádió

Orbán illiberalizmusa és revizionista politikája nem örökkévaló. Karácsony közvetlenül az önkormányzatokhoz irányítaná az uniós támogatást. Nemzetközi lapszemle.

2019. november 28. Reggeli gyors - részlet 19.11.28. Lapszemle/Csernyánszky Judit
05:30
00:00

Örülök, hogy az önkormányzati választás eredménye stratégiaváltásra és együttműködésre készteti a kormányt – fogalmazott Karácsony Gergely a Der Tagesspiegelnek adott interjúban. Ennek fejében ő is nyitott olyan ügyletek felé, amelyek mindkét fél számára előnyösek lehetnek. Bízik abban, hogy az uniós finanszírozás mechanizmusa úgy változik, hogy az Orbán-kormány hibája miatt ne az egész ország szenvedjen, azaz reméli, hogy az önkormányzatokkal köt Brüsszel szerződést és így áthidalható az uniós pénzek folyósításának felfüggesztése a jogállami normasértés miatt. Sőt, a közvetlen finanszírozásra kifejezetten szükség lenne, mert most sem az infrastrukturális beruházásra, sem a városfejlesztésre nem jut elegendő forrás, a klímavédelemről, a megújuló energiatermelésről és a csatornázási hiányosságokról nem is beszélve. Az újságíró megtudta, hogy éjszakai vonattal érkezett Berlinbe a fal ledöntésének évfordulós megemlékezésére, ami felvetette a kérdést, vajon van még Berlinnek is mit tanulnia Budapesttől? Mire Karácsony azt mondta, ő inkább azt keresi, mit tanulhat Berlintől.

EP-választás - Az MSZP és Párbeszéd sajtótájékoztatója
 
Karácsony Gergely MTI/Mónus Márton

Az üzlet ne írja felül a politikai értékítéletet

Arra a kérdésre, hogy mit tehetne a német kormány a magyarországi demokrácia és pluralizmus érdekében, a főpolgármester úgy vélekedett, hogy míg a német vezetés és a civil szervezetek élesen bírálják a magyar kormányt a jogállam lebontása miatt, addig Orbánék a lehető legjobb üzleti környezetet biztosítják jelentős adókedvezmények formájában a német befektetők számára, így nem csoda, hogy ambivalens érzések jellemzik a német-magyar kapcsolatokat. Ő mindenesetre azt szeretné, hogy az üzleti érdekek ne írják felül a politikai értékítéletet. Fontos lenne szerinte az is, hogy ne az olcsó bérek miatt, hanem a jó oktatás és a kiváló szakemberek miatt jöjjenek a befektetők az országba, mert hosszútávon csak az lehet kifizetődő Magyarország számára.

Várhelyi Olivér megszavazása egyenesen cinikus

A nemzetközi hírfolyamot viszi a tegnapi uniós parlamenti szavazás a bizottsági tagság véglegesítéséről, amelyben két probléma merült fel szinte mindenhol, a francia- és a magyar jelölt személycseréje – írja többek között a Suddeutsche Zeitung. Várhelyi Olivér jelölését illetve megszavazását Ska Keller, a Zöld Párt frakcióvezetője egyenesen cinikusnak nevezte, mivelhogy az Unió bővítésért felelő biztos vajon milyen alapon fogja megkövetelni a jelöltországoktól a jogállamiságot, amikor ebben a kérdésben Magyarország maga is hadilábon áll. Emellett Ursula von de Leyen beszédéből azt a merész tervet emelték ki a lapok, hogy az úgynevezett Zöld Ügylet keretében remélhetőleg az öreg Európa lesz az első klímasemleges kontinens, ahol 0-ra tudják visszaszorítani az üvegházhatású gázkibocsátást 2050-re. Első lépésként az 1990-es évekhez viszonyítva 50-55 százalékkal kellene visszaszorítani a szennyezőanyag-kibocsátást – vázolta a legfontosabb probléma megoldási módját a bizottság új elnöke, volt német védelmi miniszter.

Új menekültpolitika - Kulcsszó az önkéntesség

A cseh hetilap, a News Expats online kiadásából értesülhetünk arról, hogy Németország kidolgozta az új menekültpolitikai irányelveket, amit egyelőre úgy köröztet a tagok között, hogy elgondolásra ajánlott terv, amelynek a lényege a menekültek önkéntes befogadása lenne. Az Unió külső határain regisztrálnák a bejövőket, ami pár hét alatt történne meg úgy, hogy közös megállapodás alapján egy adott országot ajánlanának fel a menedékkérőnek, aki belátása szerint dönthetne annak elfogadásáról. A 4 oldalas tervezet, ami jövő héten az uniós belügyminiszterek asztalára kerül, beismeri, hogy az eddig érvényben lévő dublini szerződés ugyancsak átírásra szorul. Hisz emiatt került Brüsszel összeütközésbe Lengyelországgal, Magyarországgal, és Csehországgal, amelyek nem voltak hajlandók elfogadni a kvótarendszert. A lap állítása szerint a cseh külügyminiszter a kormányfővel együtt már jelezte, hogy Prága továbbra is hajthatatlan ebben a kérdésben.

Megy a vonat Belgrádba

Stratégiai megállapodást írt alá Varga Mihály pénzügyminiszter Pekingben a Kínai Ipari és Kereskedelmi Bankkal – adta hírül a Reuters alapján a Nasdaq online portálja. Kína kész finanszírozni magyarországi infrastrukturális beruházásokat, a magyar kormány szándékai szerint ez részben a keleti nyitás jegyében a Budapest-Belgrád közötti vasútvonal építésére tervezett kölcsönre vonatkozik.

Arkangyalos, hamis múlt

A történelem visszacsinálása címmel Orbán revizionizmusáról értekezik a Brookings kutatóintézet lapjain Norman Eisen, aki Obama elnök etikai kérdésekben illetékes tanácsadója volt. Írásában a Nagy Imre szobor áthelyezése kapcsán elemzi, miként írja át saját érdekei szerint a magyar múltat a kormányfő. Olyan intézkedéseket sorol fel, mint az 56-os Intézet felszámolása, a Veritas intézet létrehozása, a német megszállás arkangyalos Szabadság téri emlékműve, a CEU elűzése, vagy éppen a történelem tankönyvek egyes passzusai, amelyek a magyar nemzet homogenitását igyekeznek dogmává tenni. Eisen szerint a főpolgármester-választás azonban bebizonyította, hogy Orbán illiberalizmusa nem örökkévaló, és most talán elképzelhető az is, hogy egyes szobrok eltűnnek, míg mások visszakerülnek régi helyükre a történelem meghamisítása nélkül. 

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi.

Reggeli gyors
2019.11.28. 06:000
Szerző: Csernyánszky Judit