„Klubrádió
Reggeli gyors

Az Orbán-kormány újabb támadásai a nemzetközi sajtóban

18/11/2019 07:07

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

A kormány a választások után tovább csökkentené a bíróságok függetlenségét és nekimegy az alapítványi iskoláknak is, erről a New York Times és a Der Tagespiegel is beszámol. A Guardian és a Bloomberg a CEU - immár Bécsben megtartott - évnyitójáról ír, a Salzburger Nachrichten azzal foglalkozik, hogy az osztrák fővárosban érdemrendet kapott Soros György az egyetem odaköltözése miatt, az Euractiv pedig Karácsony Gergely-interjút közöl. Nemzetközi lapszemle.

2019. november 18. Reggeli gyors / részlet, Csernyánszky Judit lapszemléje (19.11.18.)
05:31
00:00

Bíróságok és iskolák

A kormány újabb, az ellenőrzése alá vont területekről beterjesztett törvényeit, javaslatait mutatja be a New York Times budapesti tudósítása. Nem mellesleg a Der Tagespiegel is beszámol a legfrissebb fejleményekről. Nevezetesen az alkotmánybíróságra illetve az eddig függetlennek tekintett iskolákra vonatkozóakról. A taláros testület ugyan eddig is kontroll alatt volt, de az a jövőben még szorosabb lesz. Mindez feltehetően összefüggésben van azzal, hogy letett a Fidesz a közigazgatási bíróságok felállításáról. A Varga Judit miniszter által felterjesztett 200 oldalas tervezet több lehetőséget ad az állami szerveknek arra, hogy jogorvoslatért az alkotmánybírósághoz fordulhassanak, ha nem értenek egyet a bírósági döntésekkel, a számukra nem megfelelő verdikttel. Az Amnesty International, véleményezve a tervezetet, arra figyelmeztet, hogy ez egyben azt is jelenti, hogy az alkotmánybíróság átveszi az ellenőrzést a bíróságok felett. A Magyar Helsinki Bizottság úgy látja, a törvény alapján a kormány politikailag szenzitív ügyeket fog csatornázni az alkotmánybírósághoz, amely jobbára eddig is a Fidesz szája íze szerint hozta meg döntéseit számos kérdésben. A 15 tagú testületben kétharmados többséget élveznek a kormánypárti kinevezettek, úgyhogy ennek a procedúrának nem lesz akadálya. Nem beszélve arról, amit Varga el is mondott, hogy világos működési keretet szab meg a közigazgatási ügyek intézésének. A másik, szintén aggodalmat kiváltó módosítási javaslat szerint jövőre a független iskolák működését engedélyeztetni kell, ami alapvetően a miniszter belátásán múlik majd. Már az is az iskola bezárásával jár, ha áprilisig nem intézi el akkreditációját a törvény által érintett oktatási intézmény. A Társaság a Szabadságjogokért szakértője szerint fennáll a veszélye az alternatív oktatás felszámolásának. Ráadásul a módszer nem újkeletű, hisz Soros György egyetemét, a CEU-t is így sikerült elűzni. Az idei tanévet épp most nyitotta meg Bécsben az intézmény.

 
Varga Judit igazságügyi miniszter (Facebook)
 


CEU Bécsben

Ez a hír egyébként végigsöpört a nemzetközi sajtóban, leginkább azért, mert maga Soros György mondott beszédet az új kampusz megnyitása alkalmából. 89 évesen is képes volt Bécsbe utazni a jeles eseményre. Írt erről a brit The Guardian épp úgy, mint a Bloomberg amerikai hírügynökség, amelyek kiemelték, hogy az egyetem alapítója a működési költségeket 750 millió euróval „dafke megpántlikázta”, ami több éves működést garantál előre. Illetve kiemelték a beszédből azt is, hogy küzdelmét végtelenül elnyomó rendszerrel kellett megvívnia, és addig minden bizonnyal be nem teszi a lábát a szülőhazájába – ezt már egy interjúban és nem a beszédében mondta – ,amíg Orbán hatalomban marad. Michael Ignatieff – szintén egy interjúban - egyébként Donald Trump amerikai elnök fejéhez vágta, hogy nem védte meg kellőképpen az amerikai egyetemet és a tanszabadság ügyét, aminek egyenes következménye lehet az, hogy hasonló helyzettel szembesülhet bármelyik, a világban működő amerikai egyetem. David B. Cornstein budapesti USA-nagykövetet is kiosztotta a CEU rektora, mert szerinte a diplomata ígérete ellenére nem küzdött, mi több, feladta a harcot arra hivatkozva, hogy Orbán és Soros konfliktusáról van szó. Elmenekült a probléma elől az amerikai nagykövet.

A Salzburger Nachrichten vasárnapi számában adott hírt arról, hogy Bécs polgármestere arany érdemrend fokozattal tüntette ki Soros Györgyöt, és hálát adott, hogy Bécsbe kerülhetett egy olyan nagyhírű egyetem, mint a CEU. Az eseményen meghívott vendégként ott volt Paul Lendvai, Göncz Kinga és például a cseh külügyminiszter is.

 
A CEU budapesti épülete a Nádor utcában
 
 


Karácsony-interjú

Interjút adott Karácsony Gergely az Euractivnak, amelyben a bevándorlási törvényt bírálta, mondván: a kormány az emberiességet akarja kiölni az emberekből, amikor embertelen jogszabályokat kényszerít az országra, és elfogadhatatlan körülmények között tartja fogva azokat, akik eljutottak a tranzitzónába. Ráadásul nincs is bevándorlói áradat hazánkban. Karácsony szerint Orbán visszaél az emberek hiszékenységével. A cikk óriási eredménynek tartja, hogy egy évtized elteltével képes volt megszerezni a fővárost az ellenzék, amit a főpolgármester úgy értékelt, hogy a nagy városokban értik a demokrácia lényegét, a részvételi demokráciát, amelyben maguk határozhatják meg életük kereteit. Elmondta, új politikai kultúrát kíván bevezetni, amelynek alapköve a kompromisszum és az együttműködés. Nem a politikai ideológiák mentén alakult ki az ország kettéosztottsága, hanem a demokratikus, illetve az önkényuralmi politika hívei hadakoznak egymással. Nagy pofon a kormánynak, hogy a budapestiekről lepereg, amit a kormánypropaganda felületein olvasnak. Szerinte Európának szóló fontos üzenete ennek a választásnak, hogy Orbán politikájával az ország egy jelentős része nem ért egyet, a kormány érdeke ebből következően nem esik egybe a nemzeti érdekekkel. Ugyanakkor bízik a főpolgármester abban, hogy a „nagyarányú vereséget” elszenvedve a Fidesz konstruktív politizálásba kezd.

Csernyánszky Judit lapszemléjét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Varga Judit/Facebook

Reggeli gyors / Nemzetközi lapszemle
2019. november 18., hétfő 07.00