„Klubrádió
Reggeli gyors

Handó Tündéből elég volt nekik egy

7/11/2019 13:23

| Szerző: Klubrádió

Handó Tünde távoztával a bírósági igazgatás csúcsairól, mindenki, a kormányzat is, azt akarja, hogy másképp működjön a rendszer – mondta Vadász Viktor, a Handóval háborúskodó Országos Bírói Tanács tagja. Ahhoz azonban, hogy véget érjen a krízishelyzet, nem elég, ha Varga Judit igazságügyi miniszter gesztusokat tesz, jogszabályi változtatások is kellene. Többé nem fordulhat elő, hogy valaki kiiktathassa a működésével kapcsolatos fékeket. Az OBT ezért frissített javaslatokkal jön elő – tette hozzá.

2019. november 07. Reggeli gyors-részlet/Interjú Vadász Viktorral (19.11.07.)
07:33
00:00
Különleges gesztus, jelentős előrelépés, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter személyesen megjelent a Handó Tündével évek óta vitatkozó Országos Bírói Tanács (OBT) szerdai ülésén, és kifejezte, fontosnak tartja a bírák által választott bírói önigazgatási szerv véleményét. Így is korai lenne azonban messzemenő következtetéseket levonni a kormányzati politika esetleges változása kapcsán – mondta Vadász Viktor, az OBT tagja, a Fővárosi Törvényszék bírája.

 
Vadász Viktor
 
Forrás: Twitter
 

Az látszik szerinte, hogy mindenki, a bírói kar és a kormányzat is változást akar, vagyis folyamatos együttműködést és párbeszédet, hogy a jelenlegi alkotmányos krízishelyzet megszűnjön. A válság lényege, hogy a bírósági igazgatás csúcsszerve, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, Handó Tünde nem ismeri el legitimnek az ellenőrzésére rendelt OBT-t.

Jobbat remél Handó után

A változtatás közös szándéka miatt biztos, hogy bárki lesz az OBH új elnöke, őt nem azért teszik majd a hivatal élére, hogy ugyanazt a retorikát folytassa, mint Handó. Ellenkező esetben nem lenne értelme a személyi változtatásnak – hangsúlyozta Vadász Viktor, .

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az OBT ülésén rövid ideig ott volt Répássy Árpád, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) jelenlegi elnökhelyettese is, aki sajtóértesülések szerint hamarosan szervezetének vezetője lehet. A váltásra azért van szükség, mert Handó Tündét két nappal az OBT szerdai ülése előtt választotta alkotmánybírónak az Országgyűlés, és bár hivatalosan még ő vezeti a hivatalt, a közel jövőben másik személyt kell kinevezni a helyére.

Csak elmozdították

Vadász Viktor az OBT és a kormányzat viszonya szempontjából is kedvező jelekről beszélt. Azon túl, hogy Varga Judit elment a szerdai ülésre, az is fontos, hogy a politikai vezetés eddig is legitimnek fogadta el az OBT-t, különben az Igazságügyi Minisztérium nem képviseltette volna magát a testületnél, és nem fogadta volna be azt a döntést, amellyel fél éve kezdeményezték Handó Tünde elmozdítását posztjáról.

Bár az Országgyűlés akkor nem értett egyet a bírói tanács szándékával de azt is látni, hogy ha megkésve is, de most, hat hónap elteltével mégiscsak célt ért a bírói tanács kezdeményezése – mondta Vadász Viktor arra utalt, hogy Handó Tünde épp távozóban van az OBH éléről.

Az OBH I. Mátyás és az igazságszolgáltatás című könyvé
 
 Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke a Mátyás király-emlékév keretében kiadott I. Mátyás és az igazságszolgáltatás című könyv bemutatóján az Országgyűlés Múzeumában 2019. szeptember 17-én. MTI/Kovács Tamás
 
 

Kérdezni már lehet

Az új hivatali elnök kinevezésének első lépése, hogy a köztársasági elnök jelöl egy személyt, akit aztán az OBT-nek meg kell hallgatnia. Az azonban, hogy ki legyen az OBH elnöke, politikai döntés, a bírói önigazgatási szerv a meghallgatás lehetősége mellett sem változtathat a személyén. Annyi a megkötés, hogy a jelöltnek ötéves bírói gyakorlattal kell rendelkeznie, tehát az OBH elnökét az államfőnek a háromezer fős bírói karból kell kiválasztania.

Az azonban fontos fejlemény, hogy míg 2012-ben, a jelölt Handó Tündét az OBT nem tudta meghallgatni, mert a testület még nem létezett, most az új indulónak kérdéseket tehetnek fel a bírói önigazgatási szerv tagjai.

A gesztus kevés

Nem csak a miniszteri gesztusban és a leendő új OBH-elnök újfajta hozzáállásában bízik az OBT, azt is szeretné, ha jogszabályi megerősítést is kapna a működése. Azt javasolják, a kormányzat tökéletesítse a mostani modellt, és így ne fordulhasson elő. hogy a rendszer egyik szereplője – az OBH elnöke – kiiktathassa a működésével kapcsolatos fékeket és egyensúlyokat. Meg kell tehát erősíteni az OBT státusát és tagjainak jogállását, például a megválasztásukról szóló szabályok módosításával. Most ugyanis úgy tűnik, a központi igazgatás vagy az OBH elnöke blokkolhatja a tisztességes (pót)tagválasztást.

 
Varga Juditigazságügyi miniszter
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

Meg kell szűnnie annak is, hogy az OBH elnöke sorozatosan, megfelelő indoklás nélkül eredménytelennek nyilváníthasson bírói, törvényszéki elnöki pályázatokat. Erre megoldás lehetne például, ha az OBT egyetértése is kellene egy-egy ilyen döntéshez. Az OBT ezért a szerdai ülésen ígéretet tett rá, hogy erre vonatkozó korábbi jogszabálymódosító javaslatait frissítve ismét előterjeszti az Igazságügyi Minisztériumnak – tette hozzá Vadász Viktor.

Kölcsönös el nem ismerés

A konfliktus fő szála tavaly októberben kezdett vastagodni, amikor az OBT póttagválasztásán nem tudták feltölteni a testület üres helyeit, aminek okait azóta is vitatják a felek. Az esemény után a Fővárosi Törvényszék küldöttei, valamint Szabó Péter, a Győri Ítélőtábla küldöttje is arra utalt, hogy a választást Handó támogatói elcsalhatták, ezért fulladt kudarcba a próbálkozás.

Handó Tünde azóta nem ismeri el az aktuális OBT-t, a bírói testület pedig az OBH-elnök működését tartja törvénytelennek, többek között, mert szerintük „szembehelyezkedett az Alaptörvényben megfogalmazott kontrollált hatalomgyakorlás elvének jogalkotói szándékával”.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Vadász Viktorral
2019. november 07., csütörtök 07.00
riporter: Szénási Sándor