„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Leköpve érzi magát Handó kritikusa

12/06/2019 15:53

| Szerző: Klubrádió

Rendkívül tisztességtelen, hogy a bírósági igazgatás csúcsszervét vezető Handó Tünde elfogultsággal vádolja az őt ellenőrző testület tagjait, miközben folyamatosan támadja és hazaárulónak bélyegzi őket. Ez olyan, mint amikor a vádlott leköpi a bírót, hogy aztán elfogultnak minősíthesse az ügyében – mondta az Vadász Viktor, az Országos Bírói Tanács tagja.

2019. június 12. Reggeli gyors/Reggeli személy (2019. június 12., szerda 09:00)
43:03
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Rózsa Péter
Már csak másfél éve van az Országos Bírói Hivatal (OBH) élén Handó Tündének, szemben az őt felügyelő Országos Bírói Tanács (OBT) tagjaival, akik még háromszor ennyi ideig hivatalukban maradnak. Ez is egyik közvetett oka lehet az OBH, vagyis a bíróságok központi igazgatását végző szervezet elnöke és az OBT közötti konfliktusnak – véli Vadász Viktor, utóbbi testület tagja.

A Fővárosi Törvényszék bírája felhívta a figyelmet, hogy Handó Tünde kilencéves elnöklése után nem választható újra, utódját kinevezése előtt pedig az OBT-nek kell majd véleményeznie. A bírói ellenőrző testület tehát Handó Tünde utódja idején is még évekig hivatalban lesz, és kiderülhet, hogy ha egy OBH-elnök betartja a törvényeket, akkor feszültségek nélkül együtt működhet az őt ellenőrző testülettel.

Legyen, aki ellenőrzi

Az Országos Bírói Tanács legfontosabb feladata, hogy ellenőrizze az Országos Bírói Hivatal elnökének tevékenységét. Tagjait bírák választják meg titkos szavazással hat évre. A mostani testület 2018 januárjában alakult.

Az Országos Bírói Hivatal a bírósági igazgatás csúcsszerve, amelynek elnökét a parlament választja meg kilenc évre, a törvényhozó hatalom nevezi ki és mentheti fel, és félévente az igazságügyi bizottságon keresztül beszámoltatja. Vadász Viktor szerint ezért volt fontos, hogy az Országos Bírói Tanácsnak erős jogosítványai legyenek, hiszen ez a testület képviseli a törvényhozói hatalomtól független bírói hatalmat.

Vadász Viktor ügye, az ellenpélda

 
Vadász Viktor;  
Forrás: Twitter

Az Országos Bírói Tanács hosszú ideje jelzi, hogy elégedetlen az Országos Bírói Hivatal elnöke, Handó Tünde bírói kinevezési gyakorlatával, mert nem veszi tudomásul a bírói tanács jogosítványait, álláspontját a személyi döntéseinél. A kritika szerint Handó Tünde úgy nevezett ki saját jelölteket, hogy azok mögött nem volt megfelelő szakmai támogatás, sem a bírói értekezlet, sem az Országos Bírói Tanács részéről, és amikor elutasított egy jelöltet, nem indokolta meg a döntését.

Mivel az OBT szerint Handó Tünde önkényesen illegitimnek nyilvánítja az OBT, nem engedi, hogy a testület kinevezze a bírók fegyelmi ügyeivel foglalkozó szolgálati bírákat, nem kapnak tőle előterjesztéseket, illetve nem hajlandó együttműködni velük, a parlamentnél kezdeményezték felmentését, de az országgyűlés június 11-én kedden nagy többséggel leszavazta az indítványt. Ugyanazon a napon Polt Péter legfőbb ügyész ki is tüntette Handót a "Magyarország Ügyészségével kialakított kiemelkedő és hatékony szakmai együttműködéséért".

 

Túl harcias

Handó Tünde a pedig eredménytelennek nyilvánította a Fővárosi Törvényszék elnöki állására kiírt pályázatot, amelyen egyedül Vadász Viktor indult. Az OBH elnöke szerint Vadász Viktor pályaművének és a személyes meghallgatása alaphangulatát is a harc, a Fővárosi Törvényszék és a pályázó elleni támadás és az ezzel szembeni védekezés víziója hatotta át. „A pályázó – ezen gondolatok mellett – szót sem ejtett arról, hogy mi a bírósági szervezet működésének lényege és ez miképpen erősíthető egy tettrekész igazgatási vezető által.” Vadász Viktor megjegyezte, éppen az ő ügyében, több más esettől eltérően Handó Tünde korrekten megindokolta a döntését, tízoldalas, nyilvánosan megismerhető magyarázatot kapott az elutasításról.

Az OBT tagjai elleni folyamatos támadás lejárató cikkekkel, hazaárulózással, miközben a Handó Tünde elleni elfogultsággal vádolják a testületet, azonban rendkívül tisztességtelen. Az OBT tagjai kicsit úgy érzik magukat, mondta Vadász Viktor, mint az a bíró, akit a vádlott leköpött, hogy aztán elfogultnak minősíthesse, ami egy időben elég gyakran előfordult.

Vadász Viktor azt is hangsúlyozta OBT nem politizál, nem személyeskedik, de a 2011-ben, tehát már a Fidesz kormányzása meghozott, a mostani igazságügyi modellt bevezető törvények betartását számonkéri. Megjegyezte, a vonatkozó jogszabály miniszteri indoklásában épp a hatalom mondta ki, fontos, hogy az OBH egyszemélyi vezetője felett felügyelet legyen.

Ne irányítsa őt senki

Handó Tünde szintén törvényellenes működésről beszél, csak szerinte az a jelenlegi OBT sajátja. A szervezetről azt állítja, az nem legitim, mert a 15-ből több tag lemondott, így most csak 11 főből áll, és nincs benne képviselve minden bírósági szint, nem foglal helyet a testületben munkaügyi bíró. Vadász Viktor szerint viszont a törvény ilyen feltételt nem szab az OBT működéséhez, amit kimond az az, hogy a határozatképességhez legalább tíz tag kell.

Handó Tünde OBT elleni kritikájának egyik fő pontja, hogy szerinte a mostani, új összetételű testület – ellentétben a korábbi hatéves ciklusban működő OBT-vel – a jogszabályokkal is vitába szállva, úgy viselkedik, mintha irányítási, utasítási joga volna felette. A jelenlegi OBT tagjainak nagy részét szerinte személyes elfogultság mozgatja, mintha 11 dühös ember foglyul ejtette volna a testületet.

Reggeli személy/Interjú Vadász Viktorral
2019. június 12., szerda 09.00
riporter: Rózsa Péter