„Klubrádió
Reggeli gyors

„Politikai következményekkel nem foglalkozunk”

9/05/2019 13:48

| Szerző: Klubrádió

Alkalmatlannak tartja posztjára Handó Tündét, az Országos Bírói Tanács, ezért a felmentését kezdeményezi. A küzdelem még nem dőlt el.

2019. május 09. Reggeli gyors - részlet 19.05.09. Vadász Viktor
12:02
00:00

Handó Tünde felmentését kezdeményezi az Országos Bírói Tanács (OBT), mert az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének több intézkedését is törvénysértőnek találta. Elsősorban a bírák kinevezési gyakorlatát kifogásolta és azt, hogy a költségvetést az OBT véleményének kikérése nélkül terjesztette a kormány elé.

A bírói tanács feladata, hogy ellenőrizze az elnök tevékenységét. Jó ideig megpróbálta a kifogásokat szakmai körön belül tartani, de mára eljutott odáig, hogy az Országgyűléshez forduljon. Handó Tünde szerint az Alkotmánybíróság lett volna az első állomás, de nem csak ez a problémája, hanem az is, hogy a tanács a szükségesnél kisebb létszámmal működik, tehát nem is legitim. Vadász Viktor, az OBT szóvivője azt mondta, hogy épp Handó Tünde miatt nincsenek elegen, a tagok sorra mondtak le.

Az elnököt méltatlannak tartják a poszt betöltésére, eddig nyolc jelzést adtak, mindhiába. A szóvivő szerint kötelességük volt a törvényhozókhoz fordulni. Arra ugyan nincs sok esély, hogy az Országgyűlés valóban eltávolítsa posztjáról az elnököt, de a bírák szerint az már nem az ő felelősségük, hanem a parlamenté. A tanács nem foglalkozik a politikai következményekkel, a hivatal elnökének ellenőrzését szakmai szempontok alapján végzi, és becsületbeli ügynek tartja.

Rózsa Péter interjúját a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/ Máthé Zoltán.