„Klubrádió
Esti gyors

Közigazgatási bíróságok: nem teljes a hátraarc

1/11/2019 08:33

| Szerző: Klubrádió

Fontos és jó lépés, hogy az igazságügyi miniszter bejelentése szerint nem lesznek közigazgatási bíróságok, de az alkotmányt is módosítani kell még és a bírósági függetlenségért még nagyon sokat kell tenni Pardavi Márta, a Helsinki Bizottság társelnöke szerint.

2019. október 31. Esti gyors / részlet, Pardavi Márta (19.10.31.)
06:42
00:00

A kormány nemcsak felfüggeszti a közigazgatási bíróságok bevezetését, hanem eláll tőle – ezt jelentette be csütörtökön, váratlanul Varga Judit igazságügyi miniszter.

Pardavi Márta, a Helsinki Bizottság társelnöke hangsúlyozta: ez mindenképpen pozitív lépés, amit nagyon sokan nagyon régóta szorgalmaztak, de ettől még nem nyugodhatunk meg a bírósági függetlenség ügyében. Ráadásul módosítani kell az alaptörvényt is, mert az előírja a közigazgatási bíróságok létrehozását.

Rengeteg kritika érte a magyar kormányt az elmúlt egy évben emiatt a tervezet miatt, nemzetközi szervezetek, az Európai Unió szervei, bírák nemzetközi egyesületei, magyar bírók, civilek sorra kritizálták. Nagyon félő volt, hogy a kormány kifejezetten olyan ügyekben gyakorol nyomást az ítélkezésre, amelyekben az állammal kell pereskedni, és most úgy tűnik, ez nem így lesz.

Jó lenne tudni, hogy pontosan mi vezetett ehhez a visszalépéshez, hiszen sokáig azt hallhattuk, hogy ez – a kormány szerint –fontos és elengedhetetlen. Pardavi Márta azt gondolja, annyira kínos volt, állandóan előjött a közigazgatási bíróságok ügye, és központi téma lett az EU-ban, ahol a jogállamiság lebontásával kapcsolatban nagyon sok jogos kritikát kap Magyarország – a bíróságok függetlensége ezek sarokpontja. Ez része a 7-es cikk szerinti eljárásnak is, talán ez vezetett oda, hogy a kormány letett erről a szándékról.

A hátraarc akkor lenne teljes, ha minden lépést megtennének azért, hogy a bírói függetlenség erősödjön, ettől a visszakozástól ez nem történik meg. A „rendes” igazságszolgáltatásban is nagyon sok a tennivaló, leginkább az Országos Bírói Tanácsot kellene megerősíteni, hogy tudja ellensúlyozni az Országos Bírósági Hivatalt, amelynek nemsokára nem Handó Tünde lesz az elnöke. Az Európai Bírák egyesülete azt mondta, hogy „alkotmányos válságban van a magyar igazságszolgáltatás”, ezek a kritikák nem múlnak el, nagyon sok a tennivalója a kormánynak ezen a téren.

Varga Judit azt is mondta, hogy „a most készülő törvénytervezet - minimális átalakítás mellett - világos keretet biztosít majd a közigazgatási bíráskodásnak”. Pardavi Mártának is látnia kellene a törvénytervezetet, hogy tudja, mi ez a minimális átalakítás.  Kiemelte azt is: fontos lenne, hogy a jogalkotásnál járjon el a kormány átláthatóan, adjon elég időt szakmai észrevételekre. Egyáltalán, mi az a probléma, amelyre választ akar adni a kormány a közigazgatási bíróságokkal? – tette fel a kérdést. A nyilvánosság előtt kell lefolytatni a társadalmi egyeztetést erről és ha így lesz, abban a Helsinki Bizottság is partner lesz.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Varga Judit/Facebook

Esti gyors
2019. október 31., csütörtök 18:15
Műsorvezető: Gergely Zsófia