„Klubrádió
Reggeli gyors

Amnesty: Ne listázzák a bírókat!

27/08/2019 15:57

| Szerző: Klubrádió

Az Amnesty International petíciót küldött Handó Tündének, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének, amelyben a többi között felszólítják, hogy utasítsa a bírósági vezetőket, ne listázzák a bírákat.

2019. augusztus 27. Reggeli gyors / részlet, Demeter Áron (19.08.27.)
07:31
00:00

Gerber Tamás, a Budapest Könyéki Törvényszék elnöke februárban rendkívüli értekezletet hívott össze a törvényszéke alá tartozó bírósági vezetőknek. (Gerbert Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke nevezte ki 2018 végén.) Az értekezleten Gerber Tamás kiosztott egy listát, amelyen 51 olyan bíró neve és adószáma szerepelt, akik tagjai a közel 1500 bírót számláló Magyar Bírói Egyesületnek (MABIE). A bíróság elnöke közölte a jelenlévőkkel, hogy ő az előző nap kilépett az egyesületből, és azt kérte a megjelent vezetőktől, hogy a törvényszék és a járásbíróságok bíráit is győzzék meg ugyanerről. Ezt több bíró is nyomásgyakorlásként értelmezte, úgy vélték, Gerber célja, hogy minél több bíró hagyja ott az érdekvédelmi szervezetet. Úgy érezték, azt várja el tőlük, hogy a helyi vezetőként térítsék "jobb belátásra" a bírákat.

Demeter Áront, az Amnesty International emberi jogi szakértőjét kérdeztük, aki elmondta: a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) megállapította, hogy Gerber Tamás teljesen törvénytelenül készített listát, azért, hogy nyomást gyakoroljon a bírókra.

Még nem kaptak választ Handótól, de azt tudják, hogy volt fegyelmi eljárás Gerber Tamással szemben, annak eredményét viszont nem hajlandóak elárulni nekik. A civil szervezet úgy gondolja, hogy Gerbernek nyilvánosan bocsánatot kellene kérnie azoktól, akiket megpróbált kiléptetni.

2018 eleje óta húzódik az állóháború Handó Tünde és az Országos Bírói Tanács (OBT), valamint a bírók egy része között. Az OBT-nek az lenne a feladata, hogy ellenőrizze Handó Tündét, de ő ezt minden eszközzel gátolja. A bírák beleálltak ebbe a konfliktusba, próbálják megőrizni, hogy betekinthessenek azokba az iratokba, amelyek az ellenőrzéshez kellenek. Úgy tűnik, az OBH vezetőjében elég komoly szándék van arra, hogy ellehetetlenítse ezt a független bírói fórumot – mondta Demeter Áron.

Az OBT egyik legsúlyosabb kritikája Handóval szemben, hogy a bírósági vezetők kinevezését használja arra, hogy ne engedjen pozícióba kerülni olyanokat, akik kritikusak vele szemben, ehelyett a hozzá lojálisakat jutalmazza. Jogköre szerint érvényteleníthet pályázatokat, és egy évre kinevezhet bárkit. Az utóbbi egy évben kezdődött ez, hogy olyanoknak, akiket támogatott a bírói kar, érvénytelenítette a kinevezését – nem is nagyon indokolta –, és olyanokat nevezett ki, akiknek nem volt olyan szakmai múltjuk vagy nem is ott dolgoztak korábban.

Elsősorban azt látják Lengyelországban, Magyarországban is, hogy ezek a típusú, Gerber-féle nyomásgyakorlások működnek, amikor a vezetők arra presszionálják a bírókat, hogy lépjenek ki egy érdekvédelmi szervezetből, vagy nem védik meg őket külső támadásokkal szemben.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Országos Bírósági Hivatal/Facebook

Reggeli gyors 
2019.08.27. 07:30 
Műsorvezető: Dési János