„Klubrádió
Megbeszéljük...

Majtényi László: a jogállam a Lúdas, Orbán a Döbrögi

6/08/2019 18:26

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió

Jobb intézmények, mint emberek uralma alatt élni. Orbán leépíti a jogállamot, az ellenzék alkalmatlan.

2019. augusztus 06. Megbeszéljük - részlet 19.08.06. Majtényi László
13:05
00:00

Körülbelül annyi a különbség az egykori magyar jogállam és az Orbán-rendszer között, mint Lúdas Matyi és Döbrögi, vagy Toldi Miklós és a rókalelkű bátyja között – jellemezte a helyzetet Majtényi László, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet vezetője. Egyértelmű, hogy ennek a kormánynak a tevékenysége a jogállamiság felszámolásáról szól, gyakorlatilag a jogállam utolsó morzsáit rágcsáljuk még.

Jobb intézmények, mint emberek uralma alatt élni – idézte Majtényi László a régi filozófiai elvet. A kettő között az az alapvető különbség, hogy az intézmények egy kiegyensúlyozott uralmat biztosítanak, az emberek uralma alatt pedig előjön az irigységtől kezdve a hatalomvágyon, a butaságon át sok rossz tulajdonság.

Orbán ördögi rendszere úgy tünteti fel magát, mintha Ludas, vagy Toldi lenne, a jó oldalon állna. Annak, hogy ezt megteheti, az egyik legfőbb oka sajtószabadság hiánya. A sajtó és a véleménynyilvánítás szabadságát a 2010 előtti Alkotmánybíróság még markánsan képviselte, azonban nem sikerült a közvéleményt úgy alakítani, hogy védje a nyílt vita jogát. Ugyancsak nem új keletű tézis, hogy ahol sajtószabadság van, ott nem lehet az embereket egymás ellen fordítani. Most azonban látszik, hogy pénzzel, romlott szándékkal mégis félre lehet vezetni a társadalom egy részét, mint ha egy vaskupolát borítanának föléjük, méretes hazugságokat lehet igazságként feltüntetni.

Mégis felmerül: ha már csak a jogállamiság romjai léteznek, miért nem lehet ezt alapkérdéssé tenni, megmozdítani az embereket?

Majtényi László szerint a jelenlegi, illetve régi ellenzék erre intellektuálisan és morálisan is alkalmatlan. A régi gyökerű ellenzék tette lehetővé, hogy a Fidesz már 2010 előtt kiépítse a rendszerét. Most pedig Orbán kottájából játszva -lásd például rezsicsökkentés-, primitív érvekkel próbálkozik. Pedig a legfőbb és legfontosabb kérdés mindig a szabadság volt.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/Czeglédi Zsolt.

Megbeszéljük
2019.08.06. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György