„Klubrádió
Megbeszéljük...

Majtényi: folyamatosan törvényt sértett a kormány

17/06/2019 18:03

| Szerző: Klubrádió

Majtényi László volt ombudsman szerint 2010 és '18 között törvényt sértett a kormány azzal, hogy bár előírták, nem készült jegyzőkönyv a kormányülésekről.

2019. június 17. Megbeszéljük / részlet, interjú Majtényi Lászlóval (19.06.17.)
11:12
00:00

Majtényi, aki az  Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke is, elmondta: közleményt adtak ki a témáról, Vissza a 18. századba címmel. Mégpedig azért - folytatta -, mert az volt az abszolút monarchiák kora, amelyekben a döntéshozatal teljesen titkos. De akkor jelentek meg azok a követelések is, hogy az államot tegyük átláthatóvá, különösen ne legyenek örökös titkok.

Közölte: a kormányülésekről nem készül felvétel, miközben 2018-ig előírta a törvény, hogy ezeket meg kell őrizni legalább az utókornak. Egyébként 1848-tól a történeti alkotmány része ez, még a diktatúrákat is beleértve. A 2019-es költségvetésbe írták bele, hogy nem kötelező megőrizni, tehát álláspontja szerint 8 évig törvénysértést követett el a kormány.

Az ügyészség az ő feljelentésükre megtagadta a nyomozást. Márpedig a kormány nem működhetne anélkül, hogy a döntésekről ne lenne valamilyen dokumentáció, ezért szerintük a nyomozás ezt felderíthette volna.

Szerinte az ügyészség is elismerte, hogy törvényt sértett a kormány, mert azzal érveltek, hogy ha elkészül a hangfelvétel, és abból valaki egyetlen mondatot vagy akár egyetlen szót töröl, akkor büntetőjogilag felel, ha viszont nem is készítik el a hangfelvételt, akkor nincs adat és ezért nincs felelős sem.

(Címlapi kép: MTI, fotó: Kovács Tamás)

A beszélgetést a poszt elején hallgathatják meg.

Megbeszéljük
2019. június 17., hétfő 16.50
Műsorvezető: Dési János