„Klubrádió
Esti gyors

MSZP: Handó Tünde majd a saját ügyét bírálja el?

28/10/2019 21:23

| Szerző: Klubrádió

Alkotmánybíró lesz Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, akinek vezetési stílusát, kinevezési gyakorlatát több nemzetközi szervezet is kritizálta. Az MSZP-s Harangozó Tamást kérdeztük a témában.

2019. október 28. Esti gyors / részlet, Harangozó Tamás (19.10.28.)
04:38
00:00

Ahogy az Index összefoglalta, az OBH és az Országos Bírói Tanács (OBT) között tavaly tavasszal alakult ki nézeteltérés, miután áprilisban és májusban a bírói tanács 28 választott tagja és póttagja közül 17-en lemondtak, az OBH elnöke pedig az őt felügyelő OBT működését a testület létszámára hivatkozva törvénysértőnek nyilvánította. Az OBT tagjai szerint viszont a testület határozatképessége továbbra is biztosított, ezért működésének nincs akadálya. Handó novemberben fordult az ombudsmanhoz a probléma megoldása miatt, ám azóta sem hívott össze tagválasztó küldöttgyűlést, amellyel alkotmánybírósági vizsgálat nélkül is megoldódna a létszámkérdés. 

Miután az ombudsman az Alkotmánybíróság jogértelmezését kérte, az eljárás automatikusan megindult. Erre hivatkozva Handó Tünde OBH-elnök többször is illegitimnek nevezte az őt felügyelő szervezet működését. Az OBT, amely arra hivatott, hogy ellenőrizze Handó Tünde tevékenységét, ezt semmilyen eszközzel nem tudja megtenni, hiszen a fideszes többségű parlamenti bizottság és a Parlament maga is visszautasította az erről szóló indítványokat, lényegében meg se tárgyalta. A tanács kezdeményezte, hogy fosszák meg tisztségétől Handót, mert méltatlanná vált, ezt utasította el az Országgyűlés.

Ilyen előzmények után derült ki hétfőn, hogy a Fidesz Handó Tündét jelölte Stumpf István korábbi alkotmánybíró megürülő helyére, akit meg is választott az Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottság – számolt be a hvg.

Erről kérdeztük Harangozó Tamást, az MSZP frakcióvezető-helyettesét, mivel a párt kiadott egy közleményt, amelyben egyebek mellett azt írták: Handó Tündének nem előléptetés, hanem bírósági tárgyalás és felelősségre vonás jár, az igazságszolgáltatás és az Alkotmánybíróság <qclass=" icms-unhandled-style">szemen köpését jelenti a jelölése.

Harangozó Tamás közölte: elég erős volt a megfogalmazásuk, de elég erős volt az is, amit Handó Tünde ebben a pozícióban művelt az elmúlt években. Sajnos az átlag polgárokat annyira nem érte el, de elég nagy zaja volt például az Országos Bírói Tanács tagjai lemondásának. Szerinte Handó a Fidesz-kormány 2012-ben megalkotott új rendszerével gyakorlatilag teljhatalmat kapott például a bírói kinevezésében, pályázatokat semmisített meg, aki nem tetszett neki, azt visszadobta, aki lojális volt, azt kinevezte. A bírók különböző nemzetközi fórumokhoz fordultak, Handó Tünde pedig kimondta, hogy nem fogadja el, illegitimnek tekinti az OBT döntését, sőt, megtámadta azt az Alkotmánybíróságon, ahova most majd beülhet – eldönteni a saját beadványát. Nonszensz az egész, nem lehet rá máshogy reagálni – tette hozzá. 

Botka László kilépéséről is kérdeztük Harangozó Tamást, aki azzal kezdte: a szegedi polgármester kommentálta ezt a helyzetet, amennyire szükségesnek látta, a folyamat már korábban elindult nála, de nem akart a kampány közben ilyet lépni, és most sem akar sárdobálásba belemenni. Ő amellett, hogy tudomásul veszi (hiszen nem tehet mást), kampányfőnöke volt Botkának a miniszterelnök-jelöltsége idején, látta a munkáját és nem akar sebeket tépkedni, de személy szerint nagyon sajnálja a döntését. Sok sikert kíván neki és azt, hogy egyben tudja tartani a csapatát, mert akikkel együtt dolgozik, azok közül sokan az MSZP tagjai. Azt kívánja, hogy ezt minél hamarabb egyenesítsék ki és emelt fejjel dolgozhasson Botka László.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Facebook

Esti gyors
2019.10.28. 18:40
Műsorvezető: Lampé Ágnes