„Klubrádió
Esti gyors

Handó Tünde személye már kellemetlen

17/10/2019 06:51

| Szerző: Klubrádió

Brüsszelben is rossz szemmel nézik a működését, itthon is harcol a tanácsban ülő bírákkal, most már a Fidesznek is kellemetlen.

2019. október 16. Esti gyors / részlet, Erdélyi Péter (19.10.16.)
06:07
00:00

Évek óta megy a vita az igazság-szolgáltatásban Handó Tündéről, az Országos Bírósági Hivatal elnökéről. Legtöbben a vezetési stílusát kifogásolják, és azt a gyakorlatát, hogy futószalagon érvényteleníti a pályázatokat, majd saját embereit nevezi ki a legkülönbözőbb posztokra. Harcban áll az Országos Bírói Tanáccsal, amely törvénysértőnek találta számos döntését. Egész tevékenysége elégedetlenséget szül.

A Magyarország elleni 7-es cikkely szerinti eljárásban is útban van Handó Tünde. Brüsszel is a kinevezési gyakorlatát kifogásolja, mint olyat, ami egy jogállam kereteibe nem illik bele. Amennyiben nem ő lenne a hivatal elnöke, egy csomó ilyen támadható döntést el lehetne már felejteti, mondván, hogy azokat egy előző vezető hozta, ne is foglalkozzunk vele. Kívülről nézve tehát Handó Tünde egy politikai teher, de bizonyára tud valamit, amiért érdemes a pozíciójában tartani.

Miért fontos a bírói függetlenség, és miért állnak, állhatnak ellen a bírák?

Erdélyi Péter, a 444.hu munkatársa ezt két okkal magyarázza. Egyrészt bíróvá válni hosszú folyamat. Végig kell járni a ranglétrát az egyetem után, miközben az emberbe beleivódik a függetlenség ethosza. S valóban, a bírák többnyire önállóan gondolkodó, független személyek. Nem véletlen, hogy a nagyobb kataklizmák után sem szokták egy az egyben lecserélni a bírói kart.

Másrészt Magyarországon számos külföldi befektető van jelen, és még érkeznek is. Ha ők nem érzik a jogbiztonságot, azt, hogy esetleges vitás ügyeiket tisztességesen rendezhetik a bíróságon, akkor bizony odébb állnak. Ettől a jelenlegi hatalom is joggal tart.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás.

Esti gyors
2019.10.16. 18:00 
Műsorvezető: Szénási Sándor